Slovenija > Črna kronika
8768 ogledov

Hrvaški tajni agent ugrabil Slovenca, zbežal po mesecu dni

Zagreb Trešnjevka zajem zaslona
Zagrebčan D. P., ki naj bi v svojem stanovanju zadrževal našega rojaka proti njegovi volji, očitno ne bo sedel na zatožno klop.

Zgodba je, milo rečeno, bizarna. Osemintridesetletni Zagrebčan D. P. naj bi že predlani po tinderju navezal stike s 23-letnim Slovencem Ž. F., ki naj bi ga od nekdaj zanimala duhovnost, in ga očitno pritegnil z izjavami, kakršna je bila "Jaz sem tajni agent in spiritualna reinkarnacija Boga".

Po šestih mesecih virtualnih stikov sta se 9. januarja lani srečala v središču hrvaške prestolnice in nazadnje končala na Trešnjevki, v stanovanju gostitelja, ki se je predstavljal tudi za strokovnjaka za katastrofe z nadnaravnimi sposobnostmi. Kruh naj bi si služil kot oblikovalec spletnih strani, a se po naših podatkih v resnici preživlja s socialno podporo.

Skupaj so kuhali

Z materjo živi v občinskem dvosobnem stanovanju v Susedgradski ulici in tam naj bi Slovencu na hodnik namestila žimnico, ker D. P. z njim po poročanju Jutarnjega lista "ni hotel biti intimen". Zadrževala naj bi ga kar mesec dni, do 7. februarja, ko mu je le uspelo pobegniti in poklicati policiste. Povedal jim je, da sta mu stanovalca omejevala svobodo, ga prikrajševala pri hrani in se nad njim verbalno znašala. Možje v modrem so aretirali D. P., po zaslišanju pa ga izpustili, s prepovedjo približevanja našemu rojaku. Sosedje v bloku o domnevni ugrabitvi niso vedeli ničesar, so pa povedali, da se iz stanovanja neprestano razlegajo glasni prepiri, ker v njem prebivajo "posebni ljudje".

Zgovornejša je bila mama osumljenega: "Vse je nameščeno. Sin je Slovenca spoznal pred približno pol leta prek interneta in se mu ni zlagal, ko je rekel, da je tajni agent. Fant je pri nas stanoval deset dni, ker po svojih besedah ni imel kje spati. V vratih je bil ves čas ključ in je odhajal in prihajal, kadar je hotel. Skupaj smo kupovali hrano in pijačo ter kuhali. On je mlad in potegnjen vase, dejal je, da se preživlja s 400 evri socialne pomoči. Nazadnje pa je izpred bloka klical policijo, in to z mobitela, ki mu ga je posodil sin."

Odpeljali so ga na zdravljenje

Kot smo izvedeli od naših virov, imata D. P. in njegova mati psihične težave, ona naj bi imela celo privide, kar nam je potrdila tudi novinarka Jutarnjega lista Hajdi Karakaš Jakubin: "Ko mi je odprla vrata, me je vprašala, kdo stoji za mano. Zadaj je bil samo zid." Dodala je še, da je bilo stanovanje, "kot bi vanj padla bomba, povsod so skakale bolhe. Ne razumem, kako je Slovenec sploh stopil vanj". Vrata pa naj bi se slabo zapirala, "ne dajo se popolnoma zakleniti, vedno so malo priprta".

Pozanimali smo se, ali bo domnevna ugrabitev dobila epilog na zagrebškem občinskem sodišču. Očitno ne, saj naj bi D. P. že lani odpeljali na psihiatrično zdravljenje, Ž. F. pa se na večkratna vabila tožilstva, da predstavi svojo plat zgodbe, po naših informacijah ni odzval.

Iztrebki skozi okno

Hrvaški mediji so v preteklosti poročali tudi o "posebnih prebivalcih" sosednjega bloka. Eden ali dva stanovalca sta veliko potrebo opravljala na časopisni papir, nato pa smrdljivi paket vrgla skozi okno pred glavna vrata, menda precej redno med 11. in 13. uro. Šla naj bi celo tako daleč, da sta prisluškovala, kdaj bo kateri od sosedov vstopil v dvigalo, in imela preračunan trenutek, ko bo prišel iz bloka, da bodo iztrebki pristali pravočasno. Kot je takrat izjavila ena od stanovalk, "ne vemo več, kaj naj storimo. Če je kdo bolan, mu je treba pomagati, sicer pa ga zapreti".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.