Pod streho > Nepremičnine
65860 ogledov

Bolj kot naložba v stanovanje se splača nakup tega

vila z bazenom Profimedia
Strokovnjak za naložbe v nepremičnine je izračunal, da se bolj kot stanovanje splača kupiti vilo na hrvaški obali, letni donosi so več kot 10-odstotni.

Cene nepremičnin na Hrvaškem še vedno rastejo, samo lani so se podražile za skoraj 12 odstotkov. Hrvaški nepremičninski trg beleži eno največjih rasti v EU, pričakovano je rast višja v Zagrebu, a najvišjo rast dosegajo nepremičnine vzdolž Jadranske obale, kjer pa izstopa Istra, poročajo hrvaški mediji. 

Nepremičnine ob obali večinoma kupujejo tujci, med njimi tudi Slovenci, v zadnjem času pa so med najbolj iskanimi luksuzne nepremičnine, vile, s katerimi lahko lastniki ustvarijo visoke donose. Kaj se dogaja s trgom luksuznih nepremičnin in koliko lahko z oddajanjem turistom zaslužijo lastniki, je na portalu Poslovni dnevnik analiziral Filip Brkan, ki bolj kot nakup stanovanja priporoča nakup vile. 

Povprečni donos stanovanja od 3,5 do 4,5 odstotka

V zadnjih letih je na Hrvaškem zaznati izjemno rast naložb v nepremičnine, ki jih poimenuje kar proizvodnje denarja. Vendar pa so donosi, ki jih s temi naložbami lahko ustvari vlagatelj zelo različni. Kot primer navaja nakup 120 kvadratnih metrov velikega novega stanovanja v eni od malo boljših sosesk v Zagrebu, cena katerega je v povprečju 600.000 evrov. Z oddajanjem takšnega stanovanja lahko lastnik ustvari 3,5-odstotni letni donos. 

Kar je povprečno, glede na to, da so letni donosi naložb v nepremičnine po podatkih Global Property Guide od 3,5 do štiri odstotke, čisto zadnji njihovi podatki pa kažejo celo na 4,5-odstotni letni donos.

Za vilo 850 evrov na noč

Obstaja pa na Hrvaškem trg nepremičnin, kjer lahko vlagatelji dosežejo bistveno višje donose. To je trg vil ob Jadranski obali. Po podatkih hrvaške davčne uprave so lani prodali 233 vil po ceni, višji od enega milijona evrov. Povprečna cena teh je bila skoraj 1,6 milijona evra, skupen promet z vilami pa avtor ocenjuje na skoraj 370 milijonov evrov. 

Vile so se izkazale kot izjemno dobra naložba, saj luksuzne vile glede na ponudbo na eni od spetnih platform turistom oddajajo po približno 850 evrov na noč. Takšne vile pa so v povprečju oddane 90 dni na sezono, seveda odvisno od tega, na katerem delu obale so. Če so v bližini letališča, če imajo notranji bazen in še kakšno dodatno ponudbo, pa avtor predpostavlja, da se zasedene tudi več kot 90 dni. Z oddajanjem vile lahko lastnik na leto ustvari približno 80.000 evrov prihodkov. 

Naložba se povrne v 100 mesecih

Avto je predpostavil, da je cena kvadratnega metra zemljišča, ki je v drugi vrsti do morja, na enem od hrvaških otokov 130.000 evrov. Bančna kalkulacija kvadratnega metra gradnje na Hrvaškem pa je 1500 evrov. Za 200 kvadratnih metrov veliko vilo to pomeni 430.000 evrov. Dodatne stroške, kot so izdelava projektne dokumentacije, komunalni priključki, bazen, notranja oprema, ocenjuje na 850 evrov na kvadratni meter. Skupni strošek vile je torej ocenjen na 600.000 evrov. 

Če lastnik z oddajanjem turistom na leto ustvari 80.000 evrov prihodkov, od tega pa odšteje stroške obratovanja, davek in druge stroške, na Hrvaškem naj bi to predstavljalo približno 10 odstotkov prihodka, je matematika jasna. V najslabšem primeru bo zaslužil 72.000 evrov, kar pomeni, da se mu vila izplača v 100 mesecih, potem pa ustvarja le še dobiček. 

Letni donos od osem do 12 odstotkov

Hipotetični izračun, ki ga navaja Brkan, pokaže, da je letni donos vile lahko tudi 12 odstotkov. Tudi če vlagatelj takšno vilo kupi po sistemu ključ v roke in bo zanjo odštel približno 300.000 evrov več, se bo letni donos le nekoliko manjši, približno osem odstotkov. Kar je še vedno bistveno več, kot če bi kupil stanovanje v Zagrebu in ga oddajal, navaja Brkan in dodaja, da je nakup vile trenutno naložba, ki se najbolj splača.    

Lani prodali za dobri 500 milijonov evrov vil

Zato ni nenavadno, da je povpraševanje po vilah na hrvaški obali precejšnje, a še vedno manjše, kot je povpraševanje po stanovanjih. Ponudbe je dovolj, še posebej v Istri, kjer načrtno gradijo soseske vil višjih vrednosti. 

Lani so vse skupaj prodali za okoli 515 milijonov evrov vil, od tega 211 vil po ceni od pol milijona do enega milijona evrov, po ceni od enega do dveh milijonov evrov 188, za 45 vil pa so kupci plačali od dva do štiri milijone evrov. Najdražja vila je bila prodana v okolici Dubrovnika, cena kvadratnega metra je bila 10.000 evrov, prodajalec pa je zanjo iztržil pet milijonov evrov. 

Komentarjev 12
  • sandi76 20:17 06.maj 2024.

    Eto, jaz sem pa razmišljal, kam dati višek drobiža par milijonov ojrotov !

  • lojs 19:47 06.maj 2024.

    mislim, da je tole odličen članek za slovenčke, ki ne vedo kam s kešom, prekladajo iz ene banke na drugo ... no zdej pa končno dober nasvet, "tajkunski slovenčki nabavite si vile na jadranu" obvezno z bazenom, ... mislim, naj ...prikaži več vam šuške ne zgnijejo na bankah ... še dobro, da ste namolzli bivšo yugo, danes bi že malo preverili od kod vam to

  • Avatar Zoran
    StarMačk 18:40 06.maj 2024.

    Pred 11 leti sem za novo počitniško stanovanje na Krku odštel cca. 98.000 eur, danes so cene primerljivih stanovanj od 220(30).000 eur +, glede na tistih par stanovanj, ki so se v zadnjem obdobju prodala, oz. so naprodaj. To nekako ...prikaži več sovpada z izračunom letnega donosa rasti nepremičnin iz prispevka, ampak... To je bruto donos za nazaj, kaj pa bo čez 10 let danes še bog ne ve!? Če vračunamo še inflacijo, pa je slika precej drugačna in gre bolj za ohranjanje vrednosti kot nek bajni zaslužek...