Kranj
250 ogledov

Kranjska občina bo spet sofinancirala obnove kulturne dediščine

Kranj središče Profimedia
Mestna občina Kranj napoveduje svež zagon na področju ohranjanja kulturne dediščine z novim razpisom za sofinanciranje obnove, ki obsega širok spekter objektov.

Odlok o sofinanciranju obnove nepremične kulturne dediščine v Mestni občini Kranj (MOK), ki ga bodo kranjski mestni svetniki dokončno potrdili na majski seji, 22. maja 2024, določa, da bo sofinanciranje potekalo do leta 2028, z možnostjo podaljšanja, če bodo rezultati zadovoljivi. V proračunu za naslednja leta je že načrtovanih dodatnih 320.000 evrov. Odlok pa tokrat ne pokriva samo mestnega jedra, ampak vse dele občine.

"Razpis za letošnje leto lahko izpeljemo. Namenjenih bo okrog 80.000 evrov, ki pa niso omejeni zgolj na mestno jedro, ampak za celotno mestno občino, in sicer za obnovo fasad, oken, vrat, strehe. Novost je tudi ta, da se sredstva lahko namenijo tudi za obnovo spomenikov kulturnega pomena, nagrobnih plošč, kapelic, raznih drugih spomenikov in tako naprej," je ob tem izpostavil kranjski župan Matjaž Rakovec.

Sredstva bodo zagotovljena kot nepovratna in bodo dodeljena skozi jasno definiran postopek, pri katerem bodo upravičenci izbrani na podlagi javnega razpisa. Poleg finančne podpore občine, bo projekt delno financiran tudi iz evropskih sredstev. Prav tako bo občina uvedla nadzorni sistem, ki bo zagotavljal, da bodo sredstva uporabljena namensko in transparentno. Upravičenost do sofinanciranja bo tako ugotavljala strokovna komisija, sestavljena iz predstavnikov MOK in Zavoda za varstvo kulturne dediščine na podlagi vloge in obveznih prilog. Pravna podlaga za takšno sofinanciranje se opira na Zakon o varstvu kulturne dediščine in relevantne člene Pogodbe o delovanju Evropske unije. Ta pristop ne samo da zagotavlja pravilno upravljanje finančnih sredstev, ampak tudi skladnost z evropskimi smernicami o državnih pomočeh.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.