Šport > Košarka
7131 ogledov

Dallas sredi tretje četrtine zaostajal za 17, nato velikanski preobrat

Luka DOnčić Profimedia
Košarkarji Dallasa so s 117:116 premagali ekipo Oklahoma City Thunder in se s 4:2 v zmagah uvrstili v finale Zahoda.

Luka Dončić je na zadnjem dvoboju, petem v seriji, pokazal naboljšo predstavo in moštvo Dallas Mavericks popeljal do vodstva s 3:2 v zmagah v drugem krogu končnice. Tokrat je imela zasedba iz Teksasa priložnost, da pred svojimi navijači dokonča naporen boj z ekipo Oklahoma City Thunder, ki je po rednem delu sezone osvojila prvo mesto v zahodni konferenci. Slovenski as se sicer že skozi celotno končnico ubada s poškodbami.

Prvi mož Dallasa je svoji prvi točki dosegel po 19 sekundah, po prekršku Luguentza Dorta je zadel dva prosta meta. Začetek je tokrat sicer povsem pripadel gostom, Mavericks so namreč izgubili tri žoge, Luka od tega dve, košarkaji Thunderja pa so bili za razliko od petega obračuna tudi natančni pri metih za tri točke. Po dveh minutah in pol so tako vodili s kar 13:4.

Gostje so zadeli svojih prvih šest metov na tekmi, nato so naposled sledili trije zgrešeni poizkusi. To so domači izkoristili in se z delnim izidom 8:0 povsem približali. Pri tem je Luka zadel dve trojki, koš za dve točki pa je dodal Kyrie Irving.

Štiri minute pred koncem četrtine je po zabijanju Derecka Livelyja II. Dallas zaostajal le še z 19:20. Tik pred tem je Dončić zapustil igro, ni sedel na klop, ampak je odhitel v garderobo. Kasneje se je vrnil ob parket, deležen je bil masaže načetega kolena.

Razigral se je Shai Gilgeous-Alexander, OKC pa je povedel s šestimi točkami. Luka se je vrnil v igro, v zadnjem napadu gostiteljev v prvi četrtini pa je vpisal asistenco ob košu Jadena Hardyja.

A ostalo je dovolj časa, da se je na drugi strani za met skoraj s polovice igrišča odločil Jalen Williams, ki je ob zvoku sirene zadel trojko za vodstvo gostov s 30:23.

Druga četrtina se je začela s košem Slovenca (met 3/3), nato pa sodniki nad njim niso dosodili prekrška pri lovljenju žoge, zaradi ugovarjanja pa je dobil še tehnično napako. Sledili sta še dve sumljivi odločitvi, SGA pa je izsilil še nekaj osebnih napak. Dvorana v Dallasu je delilcem pravice namenila kar nekaj ne ravno prijaznih vzklikov. OKC je vse skupaj izkoristil za vodstvo z 38:27.

Voz domačih sta nato potegnila prva zvezdnika, najprej je po lepi samostojni akciji zadel Irving, nato še Dončić. Ob minuti odmora gostov so bili domači pri -6.

Po posvetu na klopi je OKC zgrešil dve polaganji, Luka je vpisal tretjo asistenco ob zabijanju Derricka Jonesa Jr., nato pa so Mavs s trojko Josha Greena spet prišli na točko zaostanka. Ko je nato Dončić zadel še svojo tretjo trojko (3/4), je Dallas povedel z 42:40.

Sodniki so nato 'ustavili' domače. Dončiću so dosodili osebno napako v napadu, nato še korake. Tehtnica se je po teh izgubljenih žogah povsem prevesila. OKC je zadeval, Dallas ne, razlika pa je do glavnega odmora hitro narastla na 16 točk. Isaiah Joe je sekundo pred koncem zadel trojko za 64:48.

Dončić je z izjemnim metom 5/6 zbral 15 točk. K temu je dodal še štiri skoke, tri asistence in ukradeno žogo.

Drugi polčas, pred njim so navijači Dallasa na socialnih omrežji noreli zaradi sodniških odločitev in ligo NBA obtoževali, da si na vsak način želi sedmo tekmo, so gostitelji odprli z dvema podajama Dončića, Jones Jr. pa je zadel dve trojki. Mavericks so se približali na 58:68.

A nato se je domači zasedbi spet vse ustavilo, OKC je po zaslugi Cheta Holmgrena povedel s +17. Luka je zadel težek koš ob prekršku, z dodatnim prostim metom je poskrbel za 63:77. že v naslednjem napadu bi lahko Mavericks prišli še bližje, vendar se je Tony Brothers ponovno odločil za osebno napako Slovenca v napadu.

Vendar se tokrat nalet Mavericks ni ustavil, Irving in Dončić sta zadela vsak po eno trojko, po prodoru pa je Luka dobil na voljo tudi prosta meta. Zadel je oba za 71:77.

Na polovici četrtine je zadel še Irving. Dallas je po seriji 11:0 tako prišel na -4, njihov niz so prekinili sodniki z dosojenimi obrambnimi tremi sekundami. Nato je Brothers z osebno napako v napadu 'kaznoval' tudi Irvinga. Ko je to storil še na drugi strani pri prodoru Dorta, je trener gostov Mark Daigneault zahteval ogled posnetka in bil pri tem uspešen. Dort je zadel prosta meta za 81:73.

Kasneje je s petimi točkami razliko povišal še SGA, gledalce v dvorani pa je razburil tudi nalet Dorta na Daniela Gafforda, sodniki se niso oglasili, Oklahoma je dosegla koš po skoku v napadu, Gafford pa je obležal na tleh. Bilo je 90:78.

Luka je odgovoril z dvema zadetima prostima metoma, prišel je do svoje 24. in 25. točke, po uspešni obrambi pa je tik pred koncem četrtine trojko za 83:90 zadel Jones Jr.

Po treh minutah zadnje četrtine je Dončić Mavericks iz polrazdalje približal na štiri točke, po pomembnem skoku Livelyja v napadu pa je minuto in pol kasneje Irving zadel še trojko. Na semaforju se je izpisal rezultat 95:97. Daigneault je vzel minuto odmora.

Lively II. je najprej pobral žogo v napadu, nato izenačil.

OKC je spet povedel za pet točk, Lively je zabil ob prekršku, nato pa zadel še prosti met za 101:103. S košem je odgovoril SGA. Posvet na klopi je zdaj zahteval Jason Kidd. Ostalo je še slabih pet minut igre.

Irving je zgrešil, vendar je Lively ob Holmgrenu prišel do novega ofenzivnega skoka. Nad njim je bil storjen prekršek. Novinec je zadel prvi, nato zgrešil drugi prosti met, a so do odbite žoge prišli domači košarkarji. Akcija se je končala s podajo Dončića za trojko P. J. Washingtona za izenačenje.

Luka je nato poskrbel za vodstvo pri 107:105.

Izid je bil izenačen, ko je Washington natanko dve minuti pred koncem zadel novo trojko za 113:110. Nato je sledil še težek koš Jonesa Jr.

A s trojko je odgovoril SGA. 

Sedemindvajset sekund pred koncem so sodniki dosodili prekršek Washingtonu še preden je OKC žogo izvajal iz avta. Gostje so tako dobili na voljo prosti met in nato še žogo s strani. To so izkoristili, po košu Holmgrena je Thunder povedel za točko s 116:115.

Dve sekundi in pol pred koncem je dobil Washington na voljo tri proste mete. Če piščalka celo tekmo ni bila na strani Dallasa, je bil tokrat prekršek morda celo sumljiv. Enako so menili tudi pri OKC, a sodniki tudi po pregledu posnetka niso spremenili odločitve.

Washington je zadel prvi in drugi prosti met, tretjega pa namerno zgrešil. Do žoge je prišel Jalen Williams, vendar zgrešil met s svoje polovice igrišča.

Dončić je še na tretji tekmi zapored vknjižil trojni dvojček. Ob odličnem metu 9/15 (4/6 trojke, 7/7 prosti meti) je zbral 29 točk, temu pa dodal še 10 skokov in 10 asistenc ter dve ukradeni žogi. Izgubil jih je znova preveč, tokrat 7.

Irving je k zmagi dodal 22 točk, od tega 18 v drugem polčasu, Jones Jr. je prav tako z 22 točkami prišel do svojega osebnega rekorda v končnicah. Lively je zbral 12 točk in kar 15 skokov, Wahington pa je vseh svojih 9 točk dosegel v zadnjih petih minutah in pol tekme.

Gilgeous-Alexander je vpisal 36 točk, Jalen Williams 22, Holmgren pa 21.

Komentarjev 1
  • Avatar Garancija
    Garancija 07:20 19.maj 2024.

    Uf to pa je bilo napeto,dobra košarka

Sorodne novice