Šport > Kolesarstvo
1323 ogledov

Pogi še krepko povišal skupno prednost

Filippo Ganna Profimedia
Druga vožnja na čas na letošnjem Giru se je končala z zmago Filippa Ganne. Drugo mesto je osvojil Tadej Pogačar.

Tadej Pogačar je dobil prvi kronometer na tokratni dirki po Italiji. V sedmi etapi je na bolj položnem delu trase zaostal 47 sekund za italijanskim specialistom za vožnjo na čas Filippom Ganno (Ineos Grenadiers), a nato vse skupaj nadoknadil na zadnjem vzponu. Kolesar ekipe Ineos Grenadiers si je z mesta za vodilnega ogledal Pogačarjevo vožnjo, ga pri tem skušal 'upočasniti' z besedami 'piano, piano', a je slovenski as uspel dokaj zanesljivo zmagati.

Tokrat je bil v 14. etapi na sporedu 31,2 kilometrov dolga trasa, ki pa je bila večinoma povsem ravninska, kar je bilo pisano na kožo Ganni. Ta je po pričakovanjih prepričljivo prevzel vodstvo ob prihodu v cilj. Do takrat vodilnega moštvenega kolega Tobiasa Fossa je premagal za skoraj minuto in pol.

Dober znak za vse na startu, ki so nameravali poseči visoko, je bila sicer predstva Magnusa Sheffielda, ki je ob prvem merjenju času zaistal le pet sekund za Ganno.  Američan, ki je sicer prav tako član ekipe Ineos, je nato padel in sanj o morebitnem presenečenju je bilo konec. Sheffield je utrpel grde odrgnne po desni strani telesa. 

Jan Tratnik (Visma - Lease a bike) je zelo solidno opravil s traso, zaostal je de minuti.

Od prve peterice v skupnem seštevku se je na traso podal Antonio Tiberi (Bahrain Victorious). S tremi minutami razmika so mu sledili Ben O'Connor (Decathlon AG2R La Mondiale), Geraint Thomas (Ineos Grenadiers), Daniel Martinez (Bora-hansgrohe) in nosilec rožnate majice Pogačar (UAE Team Emirates). Slednji je imel pred Kolimbijcem Martinezpm 2:40 prednosti, pred Valižanom Thomasom pa 2:56.

Tadej Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

Ob prvi meritvi časa je Tiberi za Ganno zaostajal 17 sekund, O'Connor 15, Thomas 11, Martinez natanko pol minute. Pogi je bil edini na 'pravi strani' ure. Zabeležil je najhitrejši čas, pred Ganno je bil štiri sekunde.

Drugo merjenje časa so opravili na 23,2 kilometra, do cilja je bilo tako še devet kilometrov. Tiberi (+0:56), O'Connor (+1:01), Thomas (+0,47), Martinez (+1:19), Pogačar (+0:10).

Tiberi je ciljno črto nato prečkal z 1:19 zaostanka, le šest sekund slabši čas je zabeležil O'Connor. Thomas je zabeležil tretji čas, za moštvenima kolegoma Ganno in drugouvrščenim Thymenom Arensmanom je zaostal 1:14 in 7 sekund. Valižan se je sicer prebil na skupno drugo mesto, saj je Martinez imel pred etapo pred njim le 16 sekund naskoka, v njej pa jih je proti Thomasu izgubil 29. 

Pogačar je še povečal razliko v skupni razvrstitvi. V cilju je zaostal 29 sekund, kot edini manj kot minuto za Ganno. Arensman je bil tretji s +1:07.

Pogi ima zdaj pred Thomasom tri minute in 41 sekund naskoka, pred Martinezom pa 3:56.

"Ko sem gledal Ganno voziti do prvega in drugega vmesnega časa, sem iskreno mislil, da lahko dirkam tudi na zmago. Od zadnjega vmesnega časa do cilja pa je napravil preskok, bolj mu je ustrezala tudi proga," je za Val 202 dejal Pogačar.

"Vedel sem, da bo težko in da bom moral nadoknaditi čas v prvem delu. Odpeljal sem zelo dobro prvo polovico kronometra, v zadnjih desetih kilometrih pa nisem imel tiste hitrosti, ki jo imajo 20 kilogramov težji kolesarji," je dodal slovenski as.

"Zelo sem lahko zadovoljen z rezultatom, saj sem bil blizu enemu najboljših kronometristov na svetu, obenem pa sem pridobil tudi proti ostalim tekmovalcem v razvrstitvi," je še za konec za Val 202 o današnji vožnji na čas dejal 25-letnik s Klanca pri Komendi.

Tadej Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

Od preostalih dveh Slovencev na Giru se je najbolje odrezal Tratnik (Visma-Lease a Bike), ki je zasedel 17. mesto z zaostankom natanko dveh minut za Ganno.

Domen Novak (UAE Team Emirates) vožnje na čas ni odpeljal na polno z mislijo na zahtevne gorske etape v nedeljo ter naslednji teden. Dolenjec je ciljno črto prečkal s časom 41:36 na 137. mestu.

V skupnem seštevku je Tratnik ostal na 41. mestu (+52:31), Novak pa je izgubil eno mesto in je 78. (+1:42:46). Luka Mezgec (Jayco AlUla) je pred kronometrom odstopil in se bo v nadaljevanju sezone posvetil drugim ciljem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice