Slovenija > Črna kronika
1440 ogledov

Policisti stopili na prste serijskemu požigalcu

požigalec v Celju
1/4
PU Celje
Celjski policisti so odvzeli prostost 38-letnemu moškemu, ki je osumljen, da je v zadnjem letu sotril najmanj osem kaznivih dejanj.

Policisti so 38-letnemu Celjanu prostost odvzeli prejšnji teden. Sumijo, da je v zadnjem letu storil najmanj osem kaznivih dejanj, in sicer tri požige, dve poškodovanji tuje stvari ter tri povzročitve splošne nevarnosti. Požige so celjski policisti obravnavali maja in septembra lani ter marca letos. 

"27. maja 2023, v nočnem času, je osumljeni podtaknil ogenj pri leseni ograji podjetja na Iršičevi ulici v Celju. Ograja se je vnela. V požaru je nastalo za okoli 1.000 evrov škode. 23. septembra 2023 je osumljeni na Ipavčevi ulici v Celju zakuril poslovni objekt, in sicer tako, da je na leseni del nastavil vnaprej pripravljen hitro vnetljiv paket, ga prižgal ter s tem povzročil požar. V požaru, ki se je razširil na večji del objekta, je nastalo za okoli 50.000 evrov škode. Požar so v sodelovanju z gasilci prostovoljnih društev pogasili gasilci Poklicne gasilske enote Celje," so podrobneje predstavili lanska dva primera. 

"Na podoben način, je na istem objektu ogenj podtaknil 26. marca 2024. V tem primeru je na objektu nastalo za okoli 10.000 evrov škode. Večjo škodo so s hitro intervencijo preprečili gasilci," so povedali.

požigalec v Celju | Avtor: PU Celje PU Celje
Moški je osumljen tudi treh povzročitev splošne nevarnosti. "23. avgusta 2023, v dopoldanskih urah, je na območju Ceste na grad v Celju odvrgel steklenico z vnetljivo vsebino – molotovko ter s tem povzročil požar na drevju. Hujše posledice so s hitrim prihodom na kraj preprečili gasilci. 3. oktobra 2023, v nočnih urah, je na zunanjem delu trgovine na Ipavčevi ulici namestil vnaprej pripravljeno vnetljivo snov ter zanetil požar in s tem povzročil nevarnost za večjo premoženjsko škodo na objektih v bližini zanetenega požara", so pojasnili na PU Celje. "30. aprila  2024, v popoldanskih urah, je osumljeni na Dolarjevi ulici v Celju, ob cesti, ob robu gozda, v suho listje odvrgel prižgan vnetljiv paket. Na srečo je požar v začetni fazi opazil občan in ga pogasil ter s tem preprečil višjo škodo."

Poleg tega sumijo, da je 38-letnik 24. julija 2023 na Iršičevi ulici v Celju zanetil požar na paletah v ograjenem skladiščnem prostoru podjetja. Prav tako naj bi bil odgovoren za požar na Jamovi ulici v Celju 18. avgusta 2023. S pomočjo vnaprej pripravljenega hitro vnetljivega paketa je zakuril leseni del ograje stanovanjskega objekta. Ogenj je del ograje uničil. 

požigalec v Celju | Avtor: PU Celje PU Celje

Začel s smetnjaki in nato svoja dejanja stopnjeval

"Omenjenih dejanj je bilo zagotovo še več, saj se je vse skupaj začelo z manjšimi požari v smetnjakih, na travnikih in drugih površinah, ki so jih v več primerih, pogasili občani sami. Dogajanje se je stopnjevalo do te mere, da smo okrepili opazovalne službe na območju Celja ter izvajali več tedenske poostrene nadzore, v katerih smo preverili identiteto večjega števila oseb. Aktivnosti so se obrestovale, saj smo s pridobljenimi podatki, ogledi posnetkov varnostnih kamer in z mnogimi ostali aktivnostmi, izsledili osumljenega," so povedali policisti. 

Med hišno preiskavo so pri osumljenemu 38-letniku našli in zasegli več predmetov oziroma pripomočkov, ki jih je uporabljal za podtikanje požarov. Zasegli so tudi nekaj prepovedanih drog ter več predmetov prirejenih za napad, ki sodijo med hladno orožje, ki je v skladu z določili Zakona o orožju, prepovedano. Zaradi slednjega so zoper njega uvedli postopek o prekršku. 

"38-letnika smo s kazensko ovadbo, zaradi suma treh požigov,  dveh poškodovanj tuje stvari ter treh  primerov povzročitve splošne nevarnosti, privedli k preiskovalnemu sodniku, ki mu je odredil pripor. S preiskavo preostalih kaznivih dejanj, za katere sumimo, da jih je storil osumljeni, intenzivno nadaljujemo," pravijo na PU Celje.

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 2
  • Avatar Garancija
    Garancija 07:21 17.maj 2024.

    Ste pokazali naslednjemu kaj rabi s sabo za akcijo,bravo vi pa ste,samo da se piše

  • Avatar MS
    MS 16:45 16.maj 2024.

    Podkuriti bi mu bilo treba pod ritjo, da nazorno začuti posledice svojih dejanj!