Zdravje
4096 ogledov

Tako bo Golob reševal problematiko pomanjkanja zdravnikov

Zdravnik zdravstveni pregled Profimedia
"Z velikim veseljem napovedujem, da bomo to sredo v Kopru podpisovali dogovor z Univerzo na Primorskem o ustanovitvi tretje medicinske fakultete," je napovedal Golob.

Tamara Vonta iz Gibanja Svoboda je na seji državnega zbora premierja Roberta Goloba vprašala, kako naprej, da bomo prebivalci lahko "uresničevali pravico do zdravstvenega varstva tudi v praksi." Kako priti kakovostnega zdravstvenega varstva, kako bo sistem bolj učinkovit in kako preprečiti razkroj javnega zdravstvenega sistema, kamor po njenem drvi Slovenija. 

Zdravstvo je glavna prioriteta te vlade, je poslanki odgovoril premier. Po njegovem letošnji načrt vlade predvideva 12 zakonov s tega področja.

Izpostavil je zakon o zdravstveni dejavnosti, ki je v koalicijskem usklajevanju. "Zakon bo v marsičem prinesel tako korenite spremembe, da bo spremenil celoten sistem. Ta zakon se sooča z nejtežjim izzivom, saj se je dvojna praksa razširila izven vseh meja," je poudaril. 

Spomnimo: Premier je prejšnji teden sporočil, da so v koalicijskem usklajevanju izhodišča za pripravo novele zakona o zdravstveni dejavnosti. Ta bo otežila prehajanje strokovnjakov, ki dopoldne delajo v javni mreži, popoldne pa pri zasebnikih. Če bo novela sprejeta, bodo zaposleni v javnem zdravstvenem zavodu z dovoljenjem direktorja lahko delali samo pri drugem javnem zdravstvenem zavodu. Na način postavljen temelj, s katerim bo prepletanje javnega in zasebnega zdravstva v prihodnje zelo oteženo.

Tretja medicinska fakulteta

Seveda se v Sloveniji, tako kot drugod po Evropi, soočamo tudi z velikim pomanjkanjem zdravnikov. "Z velikim veseljem napovedujem, da bomo to sredo v Kopru podpisovali dogovor z Univerzo na Primorskem o ustanovitvi tretje medicinske fakultete," je danes v pred poslanci napovedal Golob. S tem bomo lahko izrazito povečali šolanje zdravnikov v Sloveniji, je poudaril in dodal, da je denar za povsem novo stavbo že predviden. Ta bo stala v Kopru, vpis nove generacije stotih študentov medicine pa bo po besedah Goloba v šolskem letu 2027. "To je najboljši odgovor, kako bomo povečali dostopnost. To je, da bomo v Sloveniji izšolali več zdravnikov," je dodal premier. 

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 5
  • sokol7 13:54 21.maj 2024.

    Golob bo uničil še to kar nam je ostalo od javnega zdravstva. Odnest bi ga morali nazaj v Gorico pa naj tam dela škodo, če so ga tako pridno volili.

  • borut08 17:43 20.maj 2024.

    To ti bolj malo nuca,če te hinavska politika in družba najprej zdravi in nato zlorablja zdravstvo zoper tebe.Ker sem glasen in kritičen do politik ustrahovanj in zlorab institucij ter korupcije v vrhu politike oz.drzave so mi po ukazu politike oz.drzave ...prikaži več načrtno v UKC.LJ uničili transplantirano ledvico.Vzporednonpa so zlorabili psihiatrijo in ker se nisem.strinhsl z obravnavovso me prisilno hospitaliziralu,da bi me tako država in družba prikazala kot neveredostojnega govorca.Fb.instagBorut Zabret

  • Avatar Zokispoki
    Zokispoki 16:44 20.maj 2024.

    Ok, že precej časa smo soočeni s skrajnimi stališči FIDESa, sedaj smo dobili še skrajno stališče vlade pa, da vidim kje bo točka preloma ko bodo oboji ugotovili, da je napočil čas, da jih pamet sreča!?