Svet
4742 ogledov

Novo o nesreči helikopterja: Upanja ni več!

prizorišče helikopterske nesreče Ebrahim Raisi
1/3
Profimedia
Reševalne ekipe so našle mesto nesreče helikopterja, na katerem je bil iranski predsednik Ebrahim Raisi. Iranski državni mediji so potrdili, da nesreče ni preživel nihče.

Iranski predsednik Ebrahim Raisi, zunanji minister Hosein Amir-Abdolahian in več drugih, ki so bili na helikopterju, je umrlo v nesreči, je objavila iranska državna televizija. Državna tiskovna agencija Irna je poročala, da je umrlo vseh devet potnikov na krovu helikopterja, ki je bil po zaključku obiska v Azerbajdžanu v nedeljo na poti proti iranskemu mestu Tabriz.

Pred tem so poročali, da so reševalne ekipe našle mesto nesreče in da na kraju "ni znakov življenja". Reuters, ki se sklicuje na iranskega uradnika, navaja, da je helikopter zgorel. "Helikopter predsednika Raisija je popolnoma zgorel … na žalost se bojimo, da so vsi potniki mrtvi," je pred uradno potrditvijo novice o predsednikovi smrti dejal omenjeni uradnik.

Po poročanju tiskovnega agencije Anadolu so točne koordinate kraja nesreče našli s pomočjo turškega drona, ki je zaznal vir toplote, za katerega so sumili, da bi lahko predstavljal razbitine helikopterja. 

Reševalce je pri iskanju oviralo slabo vreme -  na območju je bilo namreč deževno in megleno, poleg tega pa tudi zelo hladno. Ekipe so se po 15 urah iskanja do prizorišča nesreče prebile danes zjutraj. 

Iranski predsednik  Ebrahim Raisi | Avtor: Profimedia Profimedia

Helikopter, na katerem je bil iranski predsednik, je bil eden od treh, s katerimi je iranski politični vrh letel v Azerbajdžan, kjer sta Raisi in predsednik Azerbajdžana Ilham Alijev slovesno odprla jez na reki Aras. 

Na letalu je bil poleg Raisija tudi iranski zunanji minister Hosein Amir-Abdolahian, guverner Vzhodnega Azerbajdžana Malek Rahmati in več drugih potnikov.

Hamenej: Delo države ne bo moteno

Vrhovni voditelj ajatola Ali Hamenej je Irance pozval, naj ne skrbijo za vodstvo islamske republike, in dejal, da delo države ne bo moteno.

"Upamo, da bo Vsemogočni Bog našega dragega predsednika in njegove spremljevalce v polnem zdravju vrnil v naročje naroda," je dejal v nagovoru na nacionalni televiziji, medtem ko so muslimanski verniki molili za Raisijevo varno vrnitev.

Iranska vlada, ki se je danes sestala na nujnem zasedanju, je že sporočila, da bo nadaljevala delo brez vsakršne motnje. "Zvestemu narodu zagotavljamo, da se bo pot služenja nadaljevala z neumornim duhom Raisija," so zapisali v izjavi, v kateri so dodali, da je predsednik žrtvoval življenje za državo.

V skladu z državnimi protokoli bo sicer posle predsednika po njegovi smrti začel opravljati prvi podpredsednik Mohamed Mohber, nakar morajo v roku 50 dni potekati nove predsedniške volitve, pojasnjuje francoska tiskovna agencija AFP.

63-letni Raisi je 68-letnega Mohberja za prvega podpredsednika imenoval leta 2021, ko je sam prevzel položaj.

Iz tujine izrazi sožalja

Ob smrti iranskega predsednika Ebrahima Raisija se vrstijo izrazi sožalja iz več držav. V Pakistanu so razglasili dan žalovanja. Gibanje Hamas je ob tem izrazilo hvaležnost za Raisijevo "podporo palestinskemu odporu", Hezbolah ga je označil za "zaščitnika odporniških gibanj", poročajo tuje tiskovne agencije.

Indijski premier Narendra Modi je sporočil, da je "globoko užaloščen in šokiran nad tragično smrtjo". "Iskreno sožalje njegovi družini in prebivalcem Irana. Indija stoji za Iranom v tem žalostnem času," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP zapisal na omrežju X.

Pakistan bo po navedbah premiera Šebaza Šarifa zaznamoval dan žalovanja, "zastave pa bodo plapolale na pol droga v znak spoštovanja do predsednika Raisija in njegovih spremljevalcev ter v znak solidarnosti z bratskim Iranom". "V imenu vlade in prebivalcev Pakistana izražam globoko sožalje iranskemu narodu ob tej strašni izgubi. Veliki iranski narod bo to tragedijo premagal s svojim pogumom," je zapisal na X.

Odzvalo se je tudi palestinsko islamistično gibanje Hamas. "Prepričani smo, da bo Islamska republika Iran zmogla premagati posledice te velike izgube. Prijateljski iranski narod ima starodavne institucije, ki so se sposobne soočiti s to hudo preizkušnjo," je sporočilo po navedbah italijanske tiskovne agencije Ansa na Telegramu.

Dodalo je še, da ceni Raisijevo "podporo palestinskemu odporu in njegova neumorna prizadevanja za solidarnost" s Palestinci od začetka vojne med Izraelom in Hamasom v Gazi oktobra lani, navaja AFP.

Sirski predsednik Bašar al Asad je izrazil solidarnost Sirije s Teheranom in svojci umrlih v helikopterski nesreči. "S pokojnim predsednikom smo si skupaj prizadevali, da strateški odnosi med Sirijo in Iranom vedno uspevajo," je zapisal.

nesreča helikopterja iranskega predsednika | Avtor: Profimedia Profimedia

Libanonsko proiransko gibanje Hezbolah žaluje za Raisijem kot "zaščitnikom odporniških gibanj". V sporočilu za javnost je izpostavilo, da so poznali Raisija že dlje časa in da je bil "trden podpornik in neomajen zagovornik naših ciljev".

Venezuelski predsednik Nicolas Maduro je prav tako poslal sožalje Irancem in ob tem označil Raisija za "izjemnega voditelja, branilca suverenosti svojega naroda in brezpogojnega prijatelja Venezuele".

"Globoko užaloščen" je tudi malezijski premier Anwar Ibrahim. Turčija po besedah turškega zunanjega ministra Hakana Fidana "deli bolečino prijateljskega in bratskega iranskega ljudstva".

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je označil iranskega predsednika in prav tako pokojnega iranskega zunanjega ministra za "prava prijatelja" in "prava domoljuba", ki sta "odločno branila interese svoje države".

Zunanje ministrstvo Belorusije pa je navedlo, da je smrt Raisija izguba ne le za Irance, saj je bil tudi pravi prijatelj Belorusije, navaja srbska tiskovna agencija Tanug.

"Zaradi oblastnega vakuma v Iranu, lahko pričakujemo, da bo Izrael izkoristil priložnost in začel dokončen obračun s Palestinci. Zato ima EU priložnost, da s pritiskom na Izrael, skupaj s takojšnjim priznanjem Palestine, da simbolni znak Izraelu in mednarodni skupnosti, da potrebujemo takojšnjo prekinitev ognja in preprečimo eskalacijo vojne," se je na tragično nesrečo odzval evropski poslanec dr. Klemen Grošelj.

Raisi na položaju od 2021

Raisi je predsednik od leta 2021, ko je nasledil zmernega Hasana Rouhanija. V Iranu je septembra 2022 izbruhnil val protestov, ki jih je sprožila smrt iransko-kurdske ženske Mahse Amini v priporu, potem ko je bila aretirana zaradi domnevnega kršenja pravil o oblačenju.

Zaradi vojne v Gazi so se napetosti v regiji ponovno povečale, po vrsti zaostrovanj pa je Teheran aprila letos izstrelil na stotine raket in izstrelkov neposredno na Izrael.

Raisi je v govoru po nedeljski inavguraciji jezu poudaril iransko podporo Palestincem. "Verjamemo, da je Palestina prvo vprašanje muslimanskega sveta, in prepričani smo, da Iranci in Azerbajdžanci vedno podpirajo prebivalce Palestine in Gaze ter sovražijo sionistični režim," je dejal Raisi.

Hamas, ki ga Združene države Amerike in EU štejejo za teroristično skupino, je sporočil, da ob tem bolečem dogodku izraža popolno solidarnost z Islamsko republiko Iran, njenim vodstvom, vlado in ljudstvom.

dezurni@styria-media.si 
 

Komentarjev 36
  • Kmodri_ 13:18 20.maj 2024.

    Alah mu že sodi. S paradižem ne bo nič! Pravijo viti blizu Alaha.

  • QSprm 12:56 20.maj 2024.

    V razmaku par dni sta dva predsednika bil na udaru, eden je podlegel. Nakljucij ni. Dejstva so vec kot zgovorna. Pa dobrodosli v diktaturi demokracije.

  • Avatar zoo
    zoo 12:45 20.maj 2024.

    V vsej trapariji, kar nam jih ponujajo, naj mi nekdo pove, a prva fotografija je helikopter, meni deluje kot rep cessne.