Svet
16851 ogledov

Iščejo šestletnika, starši obupano prosijo na pomoč

Nemška policija Profimedias
V Nemčiji poteka obsežna iskalna akcija za šestletnim dečkom z avtizmom. Iščejo ga že šest dni.

Na severu Nemčije že šesti dan poteka obsežna iskalna akcija za šestletnim dečkom z avtizmom, ki je izginil v ponedeljek blizu mesta Bremervörde zahodno od Hamburga. V iskanju dečka sodelujejo številni prostovoljci, posebni psi in vojaki s posebno tehnologijo, katerih število so v petek povečali na 450, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Šestletni Arian je v ponedeljek zvečer zapustil hišo svojih staršev v kraju Elm. Nadzorna kamera ga je posnela, ko je tekel proti bližnjemu gozdu. Na stotine ljudi že več dni nadzira območje, v petek pa je nemška vojska povečala svojo podporo na skupno približno 450 vojakov.

Ker ima deček avtizem in se ne odziva, če ga kdo pokliče ali nagovori, so v iskalni akciji uporabili posebno, t.i tiho taktiko, ki pa za zdaj ni bila uspešna.

Avtizem je razvojna motnja z največjim primanjkljajem na področju socialne komunikacije in interakcije ter z izrazito stereotipnostjo/nefleksibilnostjo na področju dejavnosti in interesov. Avtizem po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije iz leta 2019 odkrijejo pri vsakem 160. otroku. Po ocenah Zveze za avtizem Slovenije je pogostost avtizma v zadnjih desetletjih pri nas narasla za več desetkrat in naj bi bil prisoten pri več kot odstotku populacije. Če statistiko prenesemo v slovensko okolje, ima pri nas to motnjo že približno 20.000 ljudi. Ker se trenutno statistike glede pogostosti avtizma pri nas ne vodi, so to zgolj grobe ocene.

Pogrešani deček avtist | Avtor: Rotenburg Polizei Rotenburg Polizei

Prižgali so celo ognjemete

V začetku tedna so tako med drugim prižigali ognjemete v upanju, da bodo dečka pritegnili, saj ga je vedno zanimal ognjemet, gasilci pa so v gozdu blizu njegovega doma razobesili sladkarije in balone.

Območje iskanja so nato razširili ter uporabili tudi brezpilotna letala in helikopter v upanju, da bodo dečka opazili iz zraka. Uporabili so tudi letalo Tornado, ki je s termovizijsko kamero naredilo fotografije iz zraka.

Iskanje se danes nadaljuje ob reki Oste, ki so jo sicer že v začetku tedna preiskali policijski potapljači.

Dečkovi starši po poročanju nemških medijev prosijo lokalno prebivalstvo, naj preiščejo svoje posesti, garaže in tudi različne jaške ter kante za smeti, saj ne izključujejo možnosti, da se je kam skril. Zato so na območju do nadaljnjega odpovedali odvoz smeti.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Nevica 16:35 27.april 2024.

    Ubogi otrok! Upam, da ga bodo našli - a to vse skupaj že dolgo traja...malo verjetno, da bi sam toliko časa preživel...