Šport > Zimski športi
12562 ogledov

Kobayashi razdelil skakalno srenjo: "Bomo zvesti Fisu ali športu?"

Kobayashi Profimedia
V skakalnem svetu se krešejo mnenja glede zgodovinskega podviga Ryoyuja Kobayashija.

Spektakularen polet japonskega smučarskega skakalca Ryoyuja Kobayashija, ki je na improvizirani letalnici na Islandiji poletel kar 291 metrov, je razdelil skakalni svet.

Medtem ko nekateri strokovnjaki, skakalci in del navijaške skupnosti daljavo dojemajo kot nov svetovni rekord, pa pri krovni smučarski zvezi Fis temu odločno oporekajo.

Kobayashi Nor podvig Šport Fis: "Kobayashi je resda poletel 291 metrov, toda ..."

Stališče Fisa je povsem legitimno in utemeljeno. Kobayashijev polet pač ni potekal v skladu z zelo jasno določenimi pravili, zato je daljavo nemogoče uradno priznati kot nov svetovni rekord.

Vseeno pa so nekateri poznavalci mnenja, da pravilom Fisa v tem primeru ne gre pripisovati prevelike teže, temveč je potrebno temu zgodovinskemu podvigu priznati ustrezno veličino.

Spektakularno Šport Nori prizori iz Islandije, Kobayashi poletel blizu 300 metrov

"Priča smo bili zgodovinskemu poletu. Odslej se bomo pogovarjali o času pred in po Kobayashijevem poletu," je za NRK komentiral norveški smučarski skakalec Johann Andre Forfang, ki se ne strinja z uradno razlago Fisa.

"Točno to je tisto, kar tukaj sploh ni pomembno. Zame je to svetovni rekord. Verjamem, da tako razmišljajo vsi, ki spremljajo skoke in ki jim je mar za ta šport. Ali bomo zvesti Fisu ali športu? Zame je šport vedno na prvem mestu," je poudaril Forfang.

"Razumem, da Fis tega rekorda ne želi zapisati v svoje dokumente in uradno statistiko, toda zame je to svetovni rekord. Stefan Kraft ni več lastnik najdaljšega poleta vseh časov," še dodaja norveški skakalec.

Johann Andre Forfang | Avtor: Profimedia Profimedia

Podobnega mnenja je bil njegov rojak Andreas Stjernen. "To je bil najdaljši polet vseh časov na največji letalnici na svetu. Če bi bil pred tem jaz svetovni rekorder, bi imel po tem poletu občutek, da nisem več. Čeprav to ni bilo tekmovanje, je bil dosežen nov rekord."

S pozivom za Fis se je oglasil tudi legendarni nemški skakalec Sven Hannawald. "Fis mora sprejeti, da je bil to svetovni rekord. Takšna trmoglavost nima nobenega smisla," je dejal.

Sven Hannawald | Avtor: Print Screen Print Screen

Håvard Orsten, vodja letalnice v Vikersundu, pa je ubral srednjo pot. "Če upoštevamo pravila Fisa, potem je bil to najdaljši polet vseh časov, ne pa tudi svetovni rekord. Vsekakor pa je bil to najdaljši polet. Kar se mene tiče, je to tudi nov rekord."

Norveški strokovnjak Stian Skinnes, pomočnik trenerja v Kobayashijevi ekipi, je povedal, da ga odziv Fisa ne preseneča.

"Neverjetno, da sem lahko prisostvoval temu noremu rekordu. Vedno se ga bo omenjalo kot najdaljši polet vseh časov," je povedal Skinnes in razkril prve besede japonskega skakalca po pristanku pri 291 metrih. "Ker mi ni uspelo preleteti 300 metrov, moramo poskusiti znova.

Nadaljevanje tega ambicioznega projekta je v tem trenutku malo verjetno, saj so stroški izvedbe previsoki. "To zahteva ogromno sredstev," je poudaril Skinnes in dodal: "Kobayashi je med poletom doživel izventelesno izkušnjo. Zdelo se je, da je izgubil nadzor nad telesom in prevzela so ga čustva. Na nek način smo dosegli zastavljeni cilj."

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • Friderik1950 15:52 27.april 2024.

    Do sedaj je je veljalo, da je parabola pri poletih nekje že blizu limita vsaj s standardno opremo. Ve pa se tudi, da se parabola leta z malo več kombinezona med nogami, ki letu doda jadralno vzgonsko komponento lahko bistveno ...prikaži večeno popravi, tako dobimo precej bolj vsiljeno parabolo z dolgimi poleti in vsi, ki se malo upajo bi leteli daleč.

  • Avatar Uroš Fric
    uros8 14:47 27.april 2024.

    V kolikor je skočil le Japonec, gre lahko za najdaljši polet vseh časov na skakalnici, če je dokazljivo, da je bilo z meritvami na skakalnici vse v redu. Lahko se vpiše v Guinessovo knjigo rekordov. Razumem pa FIS, da ni ...prikaži več šlo za uradno tekmovanje, kjer bi imeli ostali smučarski letalci možnost pokazati svoje znanje, tako da gre za neuradni svetovni rekord.

  • Pepe007 13:20 27.april 2024.

    Tu je vprašanje samo, če so vsi vrhunski tekmovalci dobili možnost skočiti na tej napravi. Jaz tega dogodka ne dojemam, da Japonec preskočil Krafta. Bila je tekma z dokaj identičnimi pogoji, kjer je imel vse možnosti, pa ga pač ni.