Slovenija
1418 ogledov

Vlada o priznanju Palestine, takšni naj bi bili pogoji

palestina EPA
Vlada začenja postopke za priznanje Palestine.

Vlada je na današnji seji začela postopke za priznanje Palestine kot neodvisne države, so sporočili iz kabineta predsednika vlade Roberta Goloba. S tem so se odzvali na poročanje nekaterih medijev, da naj bi Slovenija Palestino priznala 21. maja, ko jo bodo priznale Španija, Irska in Malta.

Zunanja ministrica Tanja Fajon je napovedala,  da bo vlada v roku enega meseca oziroma do 13. junija odločitev poslala v DZ, kar pomeni, da bo to storila po evropskih volitvah.

Palestino je doslej priznalo 142 držav, med njimi nekaj članic EU Švedska, Romunija, Poljska.

"O tej nameri je bila slovenska javnost obveščena že, ko je predsednik vlade dr. Robert Golob s kolegi premierji Španije, Irske in Malte v Bruslju ob robu marčevskega Evropskega sveta podpisal izjavo o priznanju Palestine takrat, ko bo priznanje prineslo pozitivne učinke za razmere v Gazi in ko bo trenutek najbolj primeren," poročajo iz kabineta premiera. "Vlada zato pripravlja predlog o začetku postopka priznanja Palestine na način, da bo priznanje prispevalo k doseganju dogovora o premirju v Gazi in izpustitvi talcev. Grozote v Gazi se morajo končati. Zato je potrebna takojšnja prekinitev izraelskih napadov na Gazo ter iskanje rešitev za pogajalsko mizo. Vlada Republike Slovenije ostaja v stiku s podobno mislečimi državami, vendar pa je odločitev o načinu in času priznanja suverena odločitev posamične države," še dodajajo. Po neuradnih informacijah naj bi vlada kot pogoj za priznanje postavila napredek glede dogovora o premirju v Gazi in izpustitvi talcev.

Tanja Fajon | Avtor: Profimedia Tanja Fajon. Profimedia

Ministrstvo in vlada neusklajeni

Kot je znano, je zunanja ministrica Tanja Fajon nedavno obiskala Ramalo in Izrael, kjer naj bi jo sprejel tudi predsednik Jicak Hercog, ki pa je sestanek tik pred zdajci odpovedal. "Poklical me je po telefonu in se opravičil, češ da ni drugega razloga. Glede na to, da smo skoraj dve uri sedeli na ministrstvu za zunanje zadeve, imeli precej težke pogovore, nekateri pravijo, da je bilo to tudi morda zaradi same vsebine in nestrinjanja na pogovorih," je v oddaji Marcel povedala Fajon.

Predlog vlade glede priznanja neke države, morata potrditi parlamentarni odbor za zunanjo politiko in zatem še državni zbor.

dezurni@styria-media.si

 

 


 

Komentarjev 36
  • dare326 14:03 09.maj 2024.

    Kardelj, Kidrič, Kučan, Fajon, Han, Kordiš, Štromajer, Golob, NPM, itd, so levi judje. Niso Slovenci in ne delajo v korist Slovenije. Brez Kučana se nič ne zgodi. Zakaj to delajo? Da bi še bolj razdvojili Slovence in jih istočasno osrali ...prikaži več pred zunanjim svetom. V tujini bodo rekli Slovenija, Slovenci so jih priznali in potem se bo potrebno braniti.

  • Ogledalce 13:18 09.maj 2024.

    Bedaki so. Za nas je toliko pomembnejših stvari kot tile palestinci....

  • Pepe007 13:03 09.maj 2024.

    Preusmerjanje pozornosti na zunanje "sovražnike" zmeraj pomeni, da je doma nekaj hudo narobe. Verjetno bolj kot trenutno državljani to opazimo.