Slovenija
30974 ogledov

Obeta se odlična novica za vse voznike

Bencinska črpalka, dekle toči gorivo Profimedia
V torek se znova spremenijo regulirane cene bencina in dizla.

Kolegi z Mojih financ so izračunali, da se obeta občutna pocenitev. Nafta je v minulih dveh tednih izgubila štiri odstotke vrednosti, za nameček je evro v primerjavi z dolarjem pridobil približno odstotek vrednosti. "Če vlada ne dvigne trošarin (v zadnjih 16 mesecih so povišali dajatve na bencin in dizel za približno 18 centov) in marže trgovcev (te so za dva centa nižje kot do lanskega decembra), pričakujemo, da bodo cene pogonskih goriv v torek nižje," napovedujejo.

Pocenitev na bi bila bolj izrazita pri bencinu, ki naj bi se pocenil za približno pet centov in bil znova pod 1,50 evra za liter. Pri 50 litrih pocenitev za pet centov pomeni dva evra in pol prihranka. 

"Pri dizlu pričakujemo pocenitev za približno dva centa, podobno pri kurilnem olju. Dizel bo tako ostal cenejši od bencina, vseeno pa za štiri cente dražji kot pred letom dni," napovedujejo. Pocenitev za dva centa bi pri iztočenih 50 litrih pomenila en evro prihranka. 

Slovenski prodajalci goriva so zaradi zelo nizke marže zelo kritični do vlade, še posebej, ker je trošarine od 1. maja zvišala za 18 centov pri bencinu in 17,3 centa pri dizlu, marže pa so ostale nizke. . "S tem je celotno breme brzdanja inflacije prevalilo na naftne trgovce," so ostri v naftno-plinskem komiteju. Komite je po poročanju STA posebej kritičen, da je vlada "že tako prenizke marže" znižala še za dva centa.

Komentarjev 19
  • Avatar Garancija
    Garancija 07:45 20.maj 2024.

    Slava a si ti normalen,al pa si novinar?

  • alen04 05:37 20.maj 2024.

    Volitve in referendumi se bližajo. Od decembra bencin za 5 centov cenejši. Poglejmo malo dlje kakor samo do decembra lani. Primerjava december pred dvema letoma in lanski december, goriva cenejša za 50%,,,

  • Plavi-mil 20:48 19.maj 2024.

    Samo do volitev, tudi predvolilni bonbončki SS-esovcem ne bodo pomagali.