Slovenija
53758 ogledov

"Mož je rekel, naj pozabim na hišo, ki jo je podedoval. Kakšne pravice imam?"

Hiša, ogled Profimedia
Mož, s katerim nista več v dobrih odnosih, ji je rekel, naj se obriše pod nosom za hišo, ki jo je podedoval. Ker je vanjo vlagala, se sprašuje, ali res nima nikakršne pravice na omenjeni hiši.

Boštjan J. Turk | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Pravni strokovnjak mag. Boštjan J. Turk odgovarja na vaše pravne dileme.

Mene pa zanima sledeča zadeva. Mož, s katerim nisva več v dobrih odnosih, je podedoval starejšo hišo, ki je bila potrebna precejšnje obnove. Da hiša ne bi povsem propadla, sem vanjo v nekaj letih vložila okrog 40.000 evrov. Z možem sva zdaj pred razvezo in nedavno mi je direktno povedal, naj kar "pozabim" na hišo, ki jo je podedoval, saj do nje nimam nobenih pravic. To se mi zdi zelo nekorektno, še posebej, ker sem nedavno ostala brez zaposlitve in bi mi vsak evro prišel prav. Glede na to vas sprašujem, ali imam kakšne pravice na omenjeni hiši, vsaj iz naslova vlaganj? Hvala.

Zahvaljujem se za vaše vprašanje. Čeprav je mož hišo podedoval in se ta torej uvršča med njegovo posebno premoženje, imate vi na njej vsekakor določene pravice.

Zakonec, ki je namreč vlagal v nepremičnino, ki je posebno premoženje drugega zakonca, ima pravico zahtevati vsaj povrnitev teh vlaganj. Pod določenimi pogoji pa lahko zahteva celo, da se mu prizna solastninska pravica na tem premoženju.

Sodna praksa se je denimo postavila na stališče, da imajo vlaganja v posebno premoženje drugega zakonca stvarnopravne posledice (povzročijo nastanek solastnine) le, če so dela, ki so bila izvedena, spremenila stanje in vrednost nepremičnine v tolikšni meri, da je prišlo do spremembe identitete nepremičnine oziroma je bilo nepremičnino mogoče šteti za novo stvar. 

Kaj pomeni sprememba identitete oziroma kaj pomeni nova stvar, je sicer dejansko vprašanje, sam denimo menim, da gre za spremembo identitete, če so bila vlaganja v nepremičnino tako obsežna, da so povzročila, da je nepremičnina postala funkcionalna, da je bilo v njej mogoče dokaj komfortno živeti, da je omogočala oddajo v najemq ipd. Če so bila vaša vlaganja tako obsežna, da je hiša (po vlaganjih) izpolnjevala te kriterije, menim, da imate pravico zahtevati, da vam mož prizna solastninsko pravico na njej. 
Če pa sodišče iz kateregakoli razloga že ne bi ugodilo vašemu zahtevku za priznanje solastninske pravice na nepremičnini, pa lahko zoper moža še vedno uveljavljate zgoraj omenjeni obogatitveni zahtevek (povrnitev vlaganj).  

Z možem bi se sicer lahko sporazumno dogovorila, da na nepremičnini nastane solastnina. Na podlagi takega dogovora bi lahko potem zahtevali izstavitev listine za vpis (so)lastninske pravice v zemljiško knjigo. Če bi bilo sporno, kolikšen solastniški del bi vam v tem primeru pripadel, bi bilo treba predhodno angažirati tudi cenilca, da opravi cenitev nepremičnine pred vlaganji (denimo na podlagi fotografij, izjav prič) in po vlaganjih. Prav tako bi bilo priporočljivo predložiti račune, ki izkazujejo obseg opravljenih del in ki ste jih plačala.

Če pa dogovor z možem ne bo mogoč (bojim se, da se bo to skoraj zagotovo zgodilo), boste morali  angažirati odvetnika, da bo v vašem imenu postavil zahtevek za priznanje vaše solastnine iz naslova vlaganj v nepremičnino oziroma podrejeno vsaj obogatitveni zahtevek zoper moža.

mag. Boštjan J. Turk

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 8
  • Nevica 19:37 20.maj 2024.

    Če je do izgube zaposlitve prišlo še v času postopka razveze je mogoče zahtevati tudi preživnino, najkasneje v roku enega leta...

  • Idioti 20:35 19.maj 2024.

    Sedel sem v sprejemnici odvetnice na Jesenicah , v pisarni je bilo pa govora ravno v o tem problemu. Odvetnica je rekla , da je meja med solastništvom in samo pravico do denarnega nadomestila 21% vrednosti hiše . Se pravi ...prikaži veči , če ste v zidove hiše vložoli 21 % denarja imate pravico na solastniški delež v višini vlaganj in vrednostjo hiše .

  • kapibara1 17:03 19.maj 2024.

    Pamet v roke in se zment. Na sodišču, je tratenje časa.. je še celo Čeferin to dejal.. Vsekakor ti pa pripada vrnitev vloženih sredstev- seveda ne boš dobila v 100% nazaj