Slovenija > Črna kronika
1754 ogledov

Snežič je Martina Krpana zamenjal za Kristusa

Rok Snežič Večer
Razvpiti davčni svetovalec in lobist Rok Snežič toži bosanskega novinarja Avda Avdića.

Avdo Avdić je znan preiskovalni novinar iz Bosne in Hercegovine, ki se pri svojem delu loteva nekonvencionalnih metod, kar je v že naletelo na nekatere kritike. Sam zatrjuje, da resnico išče povsod, tako v vojnih zločinih, kot družbenih problemih in gospodarskem kriminalu. Na njegovi muhi se je znašel tudi razvpiti slovenski davčni svetovalec in lobist Rok Snežič, ki je v BiH precej dejaven.

Za financiranje SDS

Tako je Avdić zatrdil, da bosansko tožilstvo ni nikoli preiskovalo pranja 50 milijonov konvertibilnih mark, ki so prišle prek offshore cone, natančneje Cipra, Madžarske in Banjaluke. Po njegovih besedah naj bi bil del denarja namenjen financiranju Janeza Janše oziroma njegove stranke, vse pa naj bi organiziral Snežič.

Ta je zato zoper Avdića vložil zasebno tožbo zaradi razžalitve in žaljive obdolžitve v intervjuju na spletni strani Face.ba. Živahen je bil že predobravnavni narok novembra lani, na katerega je Snežič prišel v majici s podobo Martina Krpana, ki muslimanom seka glave. Zaradi provokacije je veleposlaništvo BiH poslalo diplomatsko noto slovenskemu zunanjemu ministrstvu.

On je islamski fundamentalist

Lanski narok se je hitro končal, ker je Snežič zahteval izločitev sodnice Maše Blažeka, s katero da se poznata še iz osnovnošolskih časov. Današnji predobravnavni narok je zato vodila Ksenija Hrastnik, Snežič, ki ga zastopa odvetnik Goran Janžekovič, pa ni zamenjal samo sodnice, ampak tudi majico – na njej je bil tokrat Kristus, pribit na križ. Kot je razložil, zato, ker ga Avdić napada iz verskega prepričanja, označil ga je za islamskega fundamentalista.

Avdić očitkov ni priznal, njegova odvetnica Manca Trček iz Odvetniške pisarne Pirc Musar in partnerji pa je sodišče opozorila na morebitno kršitev kazenskega postopka, saj je dvakrat odločalo o ugovoru na obtožnico, čeprav ga v drugo sploh niso vložili: "V sklepu je zapisano, da se ugovor, ki ga, ponavljam, obramba sploh ni podala, zavrne, v obrazložitvi pa, da je utemeljen." Zato naj sodnica Hrastnikova oceni, ali so sploh dane predpostavke za nadaljevanje oziroma začetek sojenja, ki naj bi se začelo oktobra.

Sum pranja denarja

To pa še ni vse: Avdić je pokazal dokument, v katerem je tožilstvo BiH leta 2018 predlagalo preiskavo zoper več oseb, med njimi Snežiča in nekdanjega župana Zavrča Mirana Vuka, osumljene za organiziranje združbe, ki naj bi prala denar, vsega skupaj 22,5 milijona evrov. Snežič je danes odgovoril, da je listina ponarejena, ker ga v BiH niso nikoli preiskovali in torej tudi ne zaslišali: "Sodišče razpolaga s potrdilom, da se zoper mene ne vodijo nobeni postopki."

Komentarjev 7
  • LukaMB 23:02 14.maj 2024.

    Kakor pravite kriminalec ali ne, tistega islam-novinarja iz Sarajeva je lepo spravil na svoje mesto v EU, čestitke, ko bi le bilo več takšnih zavednih Slovencev, ki cenijo trud naših pradedkov, ki so se borili in večina njih tudi izgubila ...prikaži več življenje proti prevladi islama in šeriata v EU. Sedaj raje poslušamo raznorazne binarne-bolezni in se jokcamo, meje pa so odprte. Daleč smo prišli.

  • jezero 11:53 14.maj 2024.

    Iz nekega vira mu milijoni padajo v žep. Od kje, to je pa za naše strice pretrd oreh. Le on se zato lahko norčuje iz države Slovenije in Slovencev!

  • alojz73 21:19 13.maj 2024.

    Groza pa kaj tega štajerskega bosanca ne more v Sloveniji noben v red spraviti.