Magazin > VIP
874 ogledov

Evrovizija: Nocoj bodo vse oči uprte v predstavnico Izraela

eden golan Youtube
Pred drugim polfinalnim večerom Evrovizije, na katerem bo nastopila tudi Izraelska predstavnica, se razmere zaostrujejo.

V multikulturnem Malmöju, tretjem največjem švedskem mestu, z veliko palestinsko skupnostjo so na dan drugega polfinalnega večera Evrovizije v luči aktualnega dogajanja na Bližnjem vzhodu napovedani tako propalestinski kot proizraelski protesti. Zaradi varnostnih razlogov naj bi izraelski predstavnici svetovali, da naj do današnjega polfinalnega nastopa na evrovizijskem odru raje ostane v hotelski sobi. Že generalka namreč ni minila brez incidentov, nastop 20-letne izraelsko-ruske pevke so spremljali žvižgi iz občinstva, občasno so se slišali tudi vzkliki podpore Palestini, poroča rtvslo.si. Odgovorni so že pred začetkom Evrovizije sporočili, da bodo poostrili varnostne ukrepe. Švedski policiji bodo na pomoč priskočili tudi kolegi iz Norveške in Danske. 

Izrael na letošnjem Eurosongu zastopa pevka Eden Golan, in sicer s pesmijo Hurricane, ki je po intervenciji EBU rahlo prilagojena, sprva naj bi namreč namigovala na oktobrski pokol Hamasa na jugu Izraela. Zaradi vojne v Gazi je že pred izborom več držav pozvalo k izključitvi Izraela iz tekmovanja. Za to so se zavzemale predvsem skandinavske države. EBU je za švedski Aftonbladet januarja pojasnil, da so temeljito preučili sodelovanje Izraela in ugotovili, da država izpolnjuje vse pogoje za sodelovanje. Dodali so tudi: "To je tekmovanje za izdajatelje televizijskih programov - ne za vlade." Za razliko od Izraela je bila Rusija leta 2022 zaradi vojne v Ukrajini izključena iz tekmovanja. 

"Ponosna sem, da zastopam svojo državo, še posebej letos. Prejemam podporo in ljubezen in odločena sem, da se v pol finalu predstavim s svojim najboljšim nastopom in od tega cilja me ne bo nič odvrnilo," pa je pred drugim polfinalnim večerom Evrovizije, ki ga bo nocoj, ob 21.00, predvajala tudi TV SLO2, sporočila Golan.

Komentarjev 3
  • Pierre 15:04 09.maj 2024.

    Ne razumem naroda ki drugim povzroča enako gorje kot so ga njemu Nemci pred in med II. svetovno vojno????

  • popokatopetl 13:02 09.maj 2024.

    > "so temeljito preučili sodelovanje Izraela in ugotovili, da država izpolnjuje vse pogoje za sodelovanje" --- A kdo ve kolk deset tisoč civilov mora neka država pobit da se jo izloči???

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 12:17 09.maj 2024.

    Vem da moj protest ne bo nič zalegel a jaz bom v času izraelske pesmi ugasnil TV .

Sorodne novice