Avto
13678 ogledov

Italijanska država zaplenila Fiatova vozila, razlog je neverjeten

Fiat topolino
1/14
Fiat
Kot da ne bi imel že dovolj težav na drugih področjih, se mora italijanski proizvajalec zdaj kregati z državo še zaradi malih domoljubnih oznakic.

Italijanska vlada premierke Giorgie Meloni je v primeru Alfa Romeo in prepovedi imena milano za njen novi model pokazala, kako naj italijanska industrija spoštuje domoljubna pravila glede izdelkov, ki jih pošilja na globalne trge. V naši zahodni sosedi namreč velja tako imenovani zakon "made in Italy", da noben izdelek ne sme uporabljati nič italijanskega v imenu ali oznakah, če ga tudi dejansko ne izdelujejo v Italiji.

Zakon ni neka novost, saj je v veljavi že več kot 20 let, a tako vestno se ga doslej še niso držali. Po vsem svetu je nedavno odmevalo, kako je morala Alfa Romeo po komaj nekaj dneh pravkar predstavljeni model križanca, preimenovati iz milano v junior. Razlog je, da ga izdelujejo na Poljskem, ne v Italiji.

Zdaj so še pri drugi Stellantisovi znamki spoznali moč države. V luki Livorno so finančni policisti zaplenili več deset malih avtomobilov fiat topolino, bližnjih sorodnikov nam že dobro znanega citroën amija. Razlog je v tem, da imajo nekateri 'miškolini' na karoseriji majhen emblem italijanske zastave. A ker jih izdelujejo v Maroku v tovarni v mestu Kenitra, je to za finančno stražo kršenje zakonodaje, poroča Automotive News. 

Fiat topolino | Avtor: Fiat Fiat

Pri Fiatu so dogodek za italijanske medije potrdili. Seveda so izrazili začudenje nad takšnim postopanjem države. Zastavico so na avto dodali kot poklon dejstvu, da gre za italijansko znamko in da je bil zasnovan v industrijski prestolnici Torino, nikoli pa niso skrivali podatka o državi izdelave. V isti tovarni izdelujejo tudi amija in Oplovo različico malega mestnega štirikolesnika rocks electric.

V primeru topolina bodo očitno morali trobojnico odstraniti. Matični koncern Stellantis, pod katerega spada skoraj vsa italijanska avtomobilska industrija, se je v zadnjem času znašel na okopih z državo zaradi načrtov prestrukturiranja matičnih tovarn, kar bo ob delni selitvi proizvodnje v druge države pomenilo tudi val odpuščanj. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • metod7 22:56 22.maj 2024.

    Bolj lušten je od amija...

  • Jernej65 11:21 21.maj 2024.

    Fiat se že tako ali tako potaplja. Melonijeva bo pri tem še samo pomagala. Baba sanja o neki Veliki in pomembni Italiji. Počasi jo bodo vsi prehiteli. Po nekih kazalcih jo prehiteva že počasna Slovenija.

  • Avatar luckyss1
    luckyss1 10:59 21.maj 2024.

    Pravilno....Od kod so že živila, če jih v EU zgolj prepakirajo...?!