Trajnostno
15502 ogledov

Ta slovenska lokacija najbolj primerna za vetrnice

vetrnica Razdrto Saša Despot
Slovensko-avstrijski konzorcij v izvedbo projektov vetrne in solarne energije za več kot 100 tisoč gospodinjstev v Sloveniji.

Za doseganje ciljev, katerim se je v okviru energetskega prehoda zavezala tudi Slovenija, je potreben hiter prehod na obnovljive vire energije. "V družbi AAE Gamit želimo s svojimi projekti k temu pomembno prispevati. Naš trenutni cilj je v Sloveniji zgraditi vetrne in solarne elektrarne z močjo več kot 180 megavatov. Da bomo te projekte lahko čim hitreje realizirali, smo letos k sodelovanju pridobili tri močne strateške partnerje. To so avstrijska podjetja Energie AG Oberösterreich, Wietersdorfer Group in skupina ÖKOENERGIE iz Wolkersdorfa," pojasnjujejo v družbi AAE Gamit.

Družba AAE Gamit je bila prej v lasti dveh partnerjev, avstrijske družbe Alpen-Adria Energie GmbH in slovenske družbe Gamit d.o.o.. Novi partnerji v skupino po njihovih navedbah prispevajo tako svoje znanje in izkušnje kot tudi nova finančna sredstva za načrtovane projekte.

Medtem ko družba Energie AG proizvaja in dobavlja električno energijo, ÖKOENERGIE izvaja več projektov na področju vetrne in solarne energije ter je tudi solastnik vetrne elektrarne v Dolenji vasi. Tudi skupina Wietersdorfer je že dejavna na slovenskem trgu s svojimi poslovnimi področji cementa in betona, apna ter industrijskih materialov. 

Napovedujejo oskrbo za več kot 100 tisoč gospodinjstev

"Novi partnerji so se nam pridružili pri uresničevanju naših ciljev - razviti in zgraditi elektrarne na zeleno energijo z zmogljivostjo več kot 180 megavatov, od tega 140 megavatov iz vetrne energije. Ko bodo uresničeni vsi vetrni in solarni projekti, lahko pričakujemo, da bomo letno proizvedli približno 360 gigavatnih ur električne energije. To ustreza potrebam po električni energiji več kot 100.000 gospodinjstev," pravijo. 

"S sodelovanje pri projektih, ki razvijajo vetrne in solarne elektrarne v Sloveniji, družba Energie AG in naši projektni partnerji dajemo jasen signal trajnostni usmeritvi in tako aktivno prispevamo k prihodnosti brez fosilnih goriv," je ob začetku sodelovanja poudaril predsednik uprave družbe Energie AG Leonhard Schitter. Družba Energie AG kot mednarodna skupina dosledno uresničuje svojo strategijo, ki pelje v smeri podnebne nevtralnosti in energetske neodvisnosti. Projekt v Sloveniji vidijo kot enega ključnih elementov pri doseganju zastavljenih ciljev glede širitve obnovljivih virov energije, ki do leta 2035 predvideva proizvodnjo ene teravatne ure električne energije iz vetrne in solarne energije na leto. 

"Dosledno si prizadevamo za nadomestitev fosilnih goriv z obnovljivimi viri energije. Naša naložba v družbo AAE Gamit poudarja našo zavezanost k širjenju solarnih in vetrnih zmogljivosti," pravi Michael Junghans, prvi mož skupine Wietersdorfer. Družba svojih poslovnih dejavnosti ni le uskladila s krožnim gospodarstvom, temveč si je zastavila tudi cilj, da bo do leta 2035 dosegla CO2 nevtralno proizvodnjo.

Stroške naložbe bodo do leta 2028 nosili vsi partnerji v projektu. "Naš cilj je razviti vetrne in solarne projekte na osmih različnih lokacijah v južni Sloveniji, pri čemer je prvi solarni projekt načrtovan že v letu 2024, prvi vetrni projekt pa bi bil lahko dokončan leta 2026," dodaja Peter Stöckler, eden od direktorjev družbe Energie AG Erzeugung GmbH.

Dodajajo, da se avstrijska skupina ÖKOENERGIE z veseljem pridružuje podjetju AAE Gamit pri izvajanju obetavnih projektov za zeleni prehod v Sloveniji. V ÖKOENERGIE kot enem od pionirjev na področju obnovljivih virov energije pri tem z veseljem delijo svoje skoraj tridesetletno znanje in izkušnje. ÖKOENERGIE pa ne upravlja le številnih vetrnih projektov, temveč je s svojim partnerjem, podjetjem AAE, Naturstrom, prepoznan tudi kot eden najbolj trajnostnih zasebnih proizvajalcev energije v Avstriji.

"Naše strokovno znanje na področju razvoja, upravljanja, obratovanja in projektnega vodenja številnih že izvedenih nacionalnih in mednarodnih projektov bo trajnostno podprlo cilje tega pomembnega projekta v Sloveniji," poudarja dr. Martin Berger, direktor ÖKOENERGIE.

Primorska kot idealna lokacija za vetrno in solarno energijo

Vsi partnerji se še posebej glede na svoje izkušnje s tega področja strinjajo, da je Primorska na jugu Slovenije, blizu jadranske obale še posebej primerna za koriščenje energije vetra in sonca. Načrtovane lokacije vetrnih elektrarn imajo namreč zelo dobro in stalno oskrbo z vetrom. Slovenija kot država pa ponuja tudi vse potrebne predpogoje za uresničitev tovrstnih projektov. 

"Z novimi strateškimi partnerji smo za nadaljnji razvoj projekta dobili tisti ključni del, ki nam bo omogočil, da bomo skozi razvoj in izgradnjo novih vetrnih in solarnih elektrarn v Sloveniji omogočili povečevanje deleža energije, pridobljene iz obnovljivih virov energije," dodaja direktor družbe AAE Gamit Janez Tratnik.

Poleg novega prijateljskega slovensko-avstrijskega partnerstva je Janez Tratnik poudaril tudi pomen prenosa dobrih praks ter ohranjanja sodelovanja in povezovanja na vsakem koraku, tako v dobrih odnosih z lastniki zemljišč kot tudi z lokalnimi skupnostmi in slovensko družbo nasploh. "Zavedamo se, da bomo le z dobrim sodelovanjem, medsebojnim spoštovanjem in skupaj z vsemi vpletenimi lahko prispevali k doseganju energetskih ciljev Slovenije v skladu z načeli energetske politike EU in Energetskega zakona Slovenije."

Družba ima odslej sicer dva direktorja, poleg slovenskega predstavnika Janeza Tratnika bo v vlogi direktorja tudi Julian Ladinig, predstavnik holdinga Wietersdorfer. Wilfried Klauss, pionir na področju slovenske vetrne energije, pa se pridružuje kot višji svetovalec.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 9
  • Avatar Garancija
    Garancija 08:22 06.maj 2024.

    Če zgradijo še JEK2 bi imela slovenija dovolj elektrike,a kaj ko jo prodajajo v tujino po nižji ceni,razliko plačamo pa mi ovce

  • sandi76 20:21 02.maj 2024.

    Na žalost, slovenceljni smo za večjo pridobivanje elektrike, tudi bio, pa vetrnice , pa jedrske, pa hidroelektrarne, ampak ne na našem dvorišču.

  • Avatar Suli
    Suli 16:10 02.maj 2024.

    Vsi, ki tu komentiramo uporabljamo elektriko. Iz katerega vira in po kakšni ceni to je pa drugo vprašanje saj ne moremo zagotovo vedeti od kod prihaja. Da vse na elektriko pod vsako ceno zagotovo vodi v 100% odvisnost to se ...prikaži večse pa ne da spregledati.🤔