Slovenija
94519 ogledov

Pred nami je burna noč: Neurje, poplave, v teh krajih tudi toča

Neurje in toča Profimedia
Huda ura nad Slovenijo.

Arso je za več delov države zaradi današnjega vremenskega dogajanja izdal oranžno opozorilo. Že včeraj je bilo zaradi padavin izdano oranžno opozorilo za severozahod in jugozahod države, danes pa tudi za severovzhod. Za preostali del države je razglašeno rumeno opozorilo zaradi močnejših padavin, za območje celotne države pa velja rumeno opozorilo zaradi neviht. 

Gibanje fronte preko Slovenije lahko spremljate na tej povezavi.

Po podatkih Arsa je po 18. uri narasla verjetnost pojavljanja toče predvsem na Goriškem in Bovškem.

Verjetnost toče | Avtor: Arso Arso
Aktualno napoved lahko spremljate na tej povezavi.

Kako se zavarovati?

Oranžno opozorilo pomeni, da pričakujejo od 50 do 100 mm padavin v šestih urah. Možni so izdatnejši nalivi. Do poplav lahko pride ob hudourniških vodotokih so možne poplave, verjetne so tudi poplave meteorne in zaledne vode. "Če opazite hitro naraščanje hudourniškega vodotoka najprej poskrbite, da se umaknete nad območje, ki ga lahko doseže voda. Ne skušajte prečkati vodnega toka. Izjemoma, če presodite, da to lahko pravočasno storite, umaknite iz nižjih prostorov in kleti hrano, premičnine, dokumente, denar in druge dragocenosti. Spremljajte meteorološka in hidrološka opozorila in informacije, ki jih posredujejo druge pristojne službe in organi," pojasnjujejo na agenciji za okolje. 

dež avtomobil poplave | Avtor: Epa Epa

Vremenoslovci portala Neurje.si izpostavljajo, kako hitro se lahko vremenske razmere spremenijo. "Čeprav so v torek modeli nakazovali možnost močnih padavin in verjetnost poplav tudi na severu in vzhodu, so včeraj prikazovali manjšo količino za ta del. Danes pa veliko nasprotje, kjer ima glavno "besedo" za tako težko napovedljivost prav veter. Kljub temu bo težišče še zmeraj na zahodu države, kjer so močnih padavin vajeni," pojasnjuje. 

"V noči na petek lahko hitro narastejo in poplavijo hudourniški vodotoki in manjše reke, predvsem v porečjih Drave, Mure, Sotle in Savinje. Pri tem lahko pride tudi do zastajanja padavinske vode. Drava se lahko zaradi povečanega pretoka v petek razlije v manjšem obsegu v spodnjem tok," dodajajo.

Kaj sledi?

"Zvečer in ponoči se bodo padavine z nevihtami razširile nad vso Slovenijo in do jutra že povečini ponehale. Najnižje jutranje temperature bodo od 8 do 14 °C. Jutri se bo delno zjasnilo, bolj jasno bo v vzhodni polovici Slovenije. Predvsem v zahodnih krajih bodo še plohe in kakšna nevihta. Pihal bo jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 18 do 23, na severozahodu okoli 15 °C," o tem, kaj lahko pričakujemo ponoči in jutri, pravijo na agenciji za okolje.

V soboto bo pretežno jasno. Zjutraj se lahko po nekaterih kotlinah pojavi megla ali nizka oblačnost. V nedeljo bo dokaj sončno. Popoldne bodo možne posamezne plohe, lahko tudi zagrmi. 

Od ponedeljka do petka se bo verjetnost krajevnih padavin nekoliko povečala, a bo vseeno še deloma sončno. Jutranje temperature bodo večinoma okoli 10, popoldanske pa od 20 do 25 °C.

dezurni@styria-media.si