Slovenija
21369 ogledov

Tako se pri otroškem dodatku upošteva avto

Vrtec
1/3
Pri otroškem dodatku, subvenciji vrtca, državni štipendiji in subvenciji malice se upošteva tudi premoženje. Pod določenimi pogoji tudi avtomobil.

"V skladu s 17. in 18. členom Zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev se v premoženje ne štejejo osebni avtomobili oziroma enosledna vozila do vrednosti 28-kratnika osnovnega zneska minimalnega dohodka za vsak avtomobil oziroma enosledno vozilo, in osebno vozilo, prilagojeno prevozu težko gibalno oviranih oseb," so nam pojasnili na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve. Ta znesek je 13.576,64 evra, saj je osnovni znesek minimalnega dohodka zdaj 484,88 evra.

Če vrednost avtomobila ali motorja presega ta znesek, pa se pri premoženju upošteva v celotni vrednosti. Več o tem, kako se pri odločbah za otroške dodatke, subvencijo vrtca, države štipendije in subvencijo šolske prehrane upošteva premoženje, smo pisali pred kratkim.

Avtomobili, starejši od deset oziroma od šest let, se pri premoženju ne upoštevajo. Če je bil avto prvič registriran vsaj deset let pred letom, v katerem se uveljavlja pravico iz javnih sredstev, se šteje, da je vreden manj kot 28 osnovnih zneskov minimalnega dohodka, zato se njegova vrednost ne ugotavlja in se ne upošteva pri premoženju. Enako velja za avtomobile, ki imajo prostornino motorja do 1500 kubičnih centimetrov in so bili prvič registrirani najmanj šest let pred letom, v katerem upravičenec vloži vlogo. "Ta določba se ne uporablja za starodobna vozila," so še opozorili na ministrstvu.

Vrednost po Eurotaxu, upoštevajo se tudi kilometri

Avtomobili, parkirišče | Avtor: Saša Despot Saša Despot

In kako centri za socialno delo določijo vrednost avtomobila? "Kot vrednost osebnih vozil se v skladu s 3. odstavkom 17. člena Zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev upošteva primerljiva tržna vrednost istovrstnega premoženja. Vrednost tega premoženja se ugotavlja na način, kot ga podrobneje predpiše minister, pristojen za socialno varstvo. V skladu s 5. členom Pravilnika o načinu ugotavljanja premoženja in njegove vrednosti pri dodeljevanju pravic iz javnih sredstev ter o razlogih za zmanjševanje v postopku dodelitve denarne socialne pomoči (Uradni list RS, št. 8/12, 99/15 in 5/18) se kot vrednost motornega vozila v skladu z zakonom, ki ureja motorna vozila, upošteva vrednost, ugotovljena iz baze podatkov rabljenih vozil (v nadaljnjem besedilu: baza podatkov). Baza podatkov je baza, ki jo izbere ministrstvo, pristojno za socialne zadeve, v skladu z zakonom, ki ureja javno naročanje (upošteva se Eurotax kot osnovna baza z vrednostmi rabljenih vozil)," so pojasnili.

"Pri ugotavljanju vrednosti vozila se upoštevajo osnovni podatki vozila, pridobljeni iz uradne evidence registriranih vozil. Pri ugotavljanju vrednosti vozila se upošteva leto prve registracije. Kot vrednost vozila se upošteva prodajna cena glede na število povprečno prevoženih kilometrov. Kot vrednost novejših vozil, se če v letu prve registracije v bazi podatkov še ni znana cena rabljenega vozila, upošteva zadnja veljavna maloprodajna cena v letu prve registracije," so še pojasnili.

janez.zalaznik@styria-media.si

Komentarjev 6
  • atamama 20:54 14.maj 2024.

    Kakšno leto nazaj sem se v NM moral pripeljati bolj zgodaj, ko so vozili otroke v šolo, nekje 1/4 do osme. Pa v tistem koncu ima šola veliko ''etičnih''. Gledal sem in se čudil.... na vhodu na parkirišče obračajo kombi, ...prikaži več neprivezani otroci brez sedežev, Audi , otrok, neprivezan brez sedeža, naslednji Audi...in tako do tega, da se pripelje Clio, dva sedeža zadaj, otroka ven na parkirišču. In kdo mislite da je bil z najslabšim avtom? Tisti, ki nimajo socialne podpore (po informaciji domačina).

  • andrej084 10:30 14.maj 2024.

    Stalno neko predpisovanje in kontroliranje, ne moremo iz socializma. Vse te doatke in ne vem kaj še je potrebno ukiniti. Tisti, ki ima plačo pod minimalno, naj mu razliko dajo na sociali. To je to, odpade ogromno dela, preverjanja,... pa ...prikaži večpa še ljudi se lahko drugje zaposli.

  • rd2dmk2 07:09 14.maj 2024.

    saj kdo pa ima dons nov avto ? saj je vsena lising. to pa ni moj. potem pa RR pa otroški dodatek. čemu otroški dodtaek. a vam je država dal v rejo otroke. za avto mate dnar, za mulca pa ...prikaži večpa ne. še čudno da ne zahtevate dodatke za avto, ker ga morate vzdržeat.