Slovenija > Črna kronika
19034 ogledov

Primorski gasilec ustrelil zbiralca železa

policijski trak sobotainfo.com
Upokojeni gasilec Javnega zavoda Gasilska brigada Koper Marino Šavron zanika očitke, da je s puško poškodoval Mitjo Umeka.

Štiridesetletni Mitja Umek iz Komna si bo lanski torek, 19. septembra, zapomnil za vekomaj. S štiri leta mlajšima Ljubljančanoma Nido Hodžićem in Sanelom Ramićem je tistega dne šel po odpadno železo v vas Sirči v Slovenski Istri. Nadrejeni jim je dal naslov, kam morajo iti, spotoma pa so vprašali še nekatere druge sovaščane, če potrebujejo odvoz. Pri 61-letnemu upokojenemu gasilcu Gasilske brigade Koper Marinu Šavronu se niso ustavili, so se pa pri njegovi sosedi, ki jim je oddala belo tehniko.

Med srebanjem kave je počilo

Skuhala jim je tudi kavo in medtem ko so ob kadečih se skodelicah paberkovali, je počilo. Kombi je zadela krogla. Delavci so se zatem odpeljali mimo Šavronove hiše, takrat pa je, kot je Umek včeraj pričal na koprskem okrožnem sodišču, "moški s črnimi brki, črno kapo na glavi in v črnih hlačah, ustrelil ter me zadel v roko. Tri tedne sem bil v izolski bolnišnici, dobil 30 šivov, zaradi povzročenega strahu pa prebil še dva meseca in pol na psihiatriji".

Na bolniški postelji je izvedel, da naj bi Šavronu dan prej železo ukradli Romi, in je zato streljal nanje. A zgodba obtoženega je povsem drugačna, z napadom po svojih besedah nima najmanjše zveze, pa čeprav so med hišno preiskavo pri njem našli pištolo in dve puški, za katere ni imel dovoljenj, in, kar je še bolj obremenjujoče, na rokah značilne delce smodnika. Prepoznale so ga tudi priče.

Na orožje se ne spozna

Pojasnil je, da je v vinogradu kosil z laksarico in si zaradi njenega ropota v ušesa natlačič vato. Medtem naj bi mu neznanec, za katerega sumi, kdo je, doma nastavil orožje in naboje. Imel je tudi odgovor, od kod na njih prstni odtisi: "Vrnil sem se pozno in v kuhinji opazil tulce. Prijel sem jih in mencal, od kod naj bi prišli. V kotu sem našel še dvocevko in jo prijel, od kod, da je, saj ni padla z neba."

Orožje je komentiral precej poznavalsko, vendar je sam zatrdil, da se nanj ne spozna. V jugoslovanski ljudski armadi ga je sicer zadolžil, a imel le en mesec in še takrat nenabito.

Pregledal je še druge sobe in našel več orožja in municijo, kar je, kot je zatrdil, skušal javiti policiji, "ampak je bil slab signal, vsakič me je vrglo ven". Može v modrem naj bi nameraval o nenavadni najdbi obvestiti naslednji dan, a so ga prehiteli in za začetek peljali na odvzem telesnih tekočin, če je slučajno kaj popil. Izkazalo se je, da je precej nagnil kozarec, kar je tudi sam priznal, "popil sem približno dva litra svojega vina in se lepo počutil".

Šavronu grozi do 11 let zapora, od tega osem za povzročitev splošne nevarnosti.

Komentarjev 20
  • Idioti 09:57 17.maj 2024.

    Men je podnajemnik pozabil na podstrešju tik ob lini za vstop AK 47. Noben ni vedel , dokler ni šel krovec prekontrolirati strešnike in je takoj ob dvigu naletel na avtomat. Pa je bik poklical policijo namesto da prej vpraša ...prikaži veča mene kaj naj naredi . Tudi jaz nisem imel pojma čigavo je , ker je bilo podnajemnikov več , jazse se pa nisem vzpenjal po lojtri na podstrešje !

  • Avatar Garancija
    Garancija 08:03 17.maj 2024.

    S štiri leta mlajšima Ljubljančanoma Nido Hodžićem in Sanelom Ramićem,prekleta bila ta multikultura

  • Enzgg4 11:28 16.maj 2024.

    Prvič: ni gasilec, ampak penzionist. Drugič: kakšno zvezo ima to?