Svet
45596 ogledov

Zaradi divjih prašičev otrokom ne pustijo več, da se igrajo zunaj sami

Divji prašiči v Zagrebu 24sata/bralec
Dva divja prašiča sta najmanj pet dni tavala po zagrebških ulicah med avtomobili in ljudmi.

"Živimo blizu Branimirjeve ulice, kjer sta tavala divja prašiča. Ravno takrat naj bi šla snaha z otrokom na sprehod. Nato jo je poklical sin in ji rekel, naj ne gre ven zaradi divjih svinj," je za portal 24sata povedala ena od krajank.

Sodeč po posnetkih divjih prašičev tudi gost promet v tem delu mesta ni zmotil. 

Le sto metrov stran je zelo priljubljeno otroško igrišče. Čeprav je ograjeno z vseh strani, ni vhodnih vrat, tako da lahko vanj vstopi vsak.

"Kako se braniti pred divjimi prašiči, ko ti pridejo nasproti? Na srečo se ljudje niso premaknili, niso jih izzivali, tako da so šli kar naprej. Smo v mestu in nam ni prijetno biti v takih situacijah. Tukaj res nihče ne pričakuje, da bodo divji prašiči tekali naokoli," je dodala sogovornica.

"Kolikor razumem, gredo mimo ceste zgodaj zjutraj ali pozno zvečer. Na dvorišču imamo psa, a zdi se, da je tisti trenutek, ko so pritekli mimo, še spal," se je pošalila njena soseda.

Posnetek divjih prašičev sredi Zagreba si lahko ogledate na tej povezavi

Vsi se strinjajo, da so najbolj ogroženi vozniki v okolišu, kjer so divji prašiči večkrat skočili na cesto. "Ni znakov, ki bi opozarjali na tovrstno nevarnost. Vsi vozijo 60-70 km/h, sploh ko prevoziš vse zelene luči. Težko bi se ustavil, če bi divji prašič kar stekel pred avto. Lahko bi kdo umrl," je dejal voznik, ki živi v bližini.

Divji prašiči v Zagrebu | Avtor: 24sata/bralec 24sata/bralec

Prvi posnetki divjih prašičev v Zagrebu so bili posneti prejšnji teden, v ponedeljek, okoli 8. ure zjutraj. Tekli so mimo Branimirovove ulice v bližini križišča z Mandlovovo ulico. Na srečo sta v tistem trenutku voznika stala pri rdeči luči.

"Prečkali so ravno takrat, ko se nam je na semaforju prižgala zelena luč, zato so bili vsi previdni in so jih pustili čez. Zgleda, da to ni bilo prvič, ker jih ni strah," je povedala voznica.

Damir Skok, direktor zagrebškega živalskega vrta, je povedal, da gre za dve mlajši živali, težki okoli 50 kilogramov. Najverjetneje sta se izgubili.

"Z lovci smo v urbanih predelih mesta ujeli 27 divjih prašičev. Spremljajo jih kamere, tako da vemo, da so jih ujeli. Imamo tudi paralizatorje, vendar se moraš živali približati na 30 metrov. Vedeti je treba, da divjih prašičev tako ni enostavno ujeti," je dodal Skok.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • McBobo 14:50 30.april 2024.

    Svinjski kotletki se kar sami ponujajo pa nič. Res ima narod polne ri...

  • Avatar luckyss1
    luckyss1 05:20 30.april 2024.

    Že leta govorim, da LZS uporablja zasebna in državna zemljišča za pridobitno dejavnost vzreje divjadi. Služijo tudi s prodajo dovolilnic za odstrel, predvsem medvedov italijanskim lovcem in drugim tujcem...Izvajajo namreč selektivni odstrel ampak ne s ciljem zmanjšanja števila živali ampak ...prikaži več obratno...Vsak kmet ve da ni enakega rezultata, če zapreš v svinjak eno svinjo in pet merjascev ali enega merjasca in pet svinj...Celo parlamentarne stranke imajo kvote...Kar poglejte si SDS kruleže

  • Kmodri_ 21:51 29.april 2024.

    Divji prašiči so nevarnejši od medvedov!