Kranj
3544 ogledov

Zeleno srce Kranja: Novi drevored obogatil mestno jedro

Nov drevored v mestnem jedru Kranja Saša Despot
Mestna občina Kranj v sodelovanju s Krajevno skupnostjo Center ozelenjuje staro mestno središče Kranja. Na Glavnem trgu, in sicer med mestno hišo in cerkvijo sv. Kancijana, so postavili drevored.

Sveže zasajeni drevored na Glavnem trgu v Kranju ne prinaša le estetskega izboljšanja, ampak tudi praktične koristi za blaženje vročinskih valov v mestu. V sklopu evropskega projekta "Be Ready" so v sodelovanju z Mestno občino Kranj (MOK) in Krajevno skupnostjo (KS) Center zasajali štirinajst dreves, ki bodo nudila naravno senco in zmanjševala toplotne otoke v mestnem jedru.

Projekt je del širših prizadevanj občine za ozelenitev in ohranjanje zdravega urbana okolja, saj mestna jedra po vsej Evropi iščejo načine za prilagoditev na spreminjajoče se podnebne razmere. "Drevesa smo umestili tako, da na toplotno bolj obremenjenih lokacijah v mestu zmanjšujejo učinek toplotnega otoka in prispevajo k izboljšanju počutja ljudi," je povedal župan MOK Matjaž Rakovec.

Med vrstami, ki so jih zasadili, so mali jeseni, trokrpi javorji in breze, ki so znani po svoji sposobnosti preživetja v urbanih pogojih in hkrati nudijo goste krošnje za zaščito pred soncem. Direktor Zavoda za turizem in kulturo Kranj Klemen Malovrh je izpostavil: "Naravna senca, ki jo bodo nudile krošnje dreves na Glavnem trgu, bo za obiskovalce znamenitosti Kranja še posebej dragocena v poletnih mesecih." Z novo ozelenitvijo so zadovoljni tudi občani Kranja. "Ozelenitev bo blažila poletno vročino na Glavnem trgu in hkrati lepšala izgled mestnega jedra," je dodal predsednik KS Center Anže Šinkovec. Ta poteza ne samo da krepi zeleno infrastrukturo Kranja, ampak tudi povečuje kakovost bivanja v mestu, pravijo strokovnjaki.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.