Avto
1425 ogledov

Alfa po enem tednu spremenila ime novinca iz milano v junior

Alfa romeo milano Alfaa romeo
Alfa Romeo teden dni po tem, ko so pompozno predstavili serijski model milano, temu zdaj zaradi spora z italijansko vlado spreminja ime v junior.

Moral bi biti slavljen kot model, ki bo Alfo Romeo dokončno potegnil iz brezna, pa se je vse skupaj sprevrglo v nenavaden spopad med koncernom Stellantis in italijansko državo. 

Pred enim tednom so pri italijanski znamki Alfa Romeo slovesno predstavili novega malega križanca in mu na podlagi predloga javnosti nadeli domoljubno ime milano po znameniti modni in gospodarski prestolnici. Avto je vzbudil veliko zanimanja zaradi svoje vpadljive oblike in napovedi, da bo imel vgrajen tipični Alfin vozniški DNK, obljubili so tudi razmeroma dostopno ceno.

Ime Milano so izbrali potem, ko so za mnenje najprej povprašali javnost. Milano je po navedbah Alfa Romeo prejel največ glasov, z njim pa so se želeli pokloniti mestu, kjer se je leta 1910 začela zgodovina znamke.

Sledil je presenetljiv obrat, italijanski gospodarski minister Adolfo Urso je namreč začel kritizirati dejstvo, da milana sploh ne bodo izdelovali v Italiji, temveč na Poljskem. To pa je po njegovi interpretaciji protizakonito, saj italijanski zakon prepoveduje uporabo domačega imena za nekaj, kar je izdelano v tujini. Gre tudi za zavajanje kupcev, ki bi zmotno mislili, da avto izdelujejo v Milanu. 

Alfa romeo milano | Avtor: Alfaa romeo Alfaa romeo

Stellantis se je spočetka branil in poudarjal, da je bila odločitev za proizvodnjo na Poljskem edina logična izbira, zaradi katere je cena avta lahko kar za 10 tisoč evrov nižja, kot bi bila pri italijanski proizvodnji. To pa, da je bistveno, če želijo doseči dobro prodajo in s tem povratek italijanske znamke na veliko sceno.

A vihar se po več dneh ni polegel, politika je vztrajala pri svojem, zato je imperij Carlosa Tavaresa sprejel šokantno odločitev - preimenovali so pravkar predstavljeni model. V sporočilu za javnost so zapisali, da je "v enem najpomembnejših tednov za prihodnost Alfa Romea italijanska vlada razglasila uporabo imena Milano za nezakonito." 

Čeprav znamka meni, da je ime povsem zakonito in da je pomen samega avtomobila za znamko veliko pomembnejši od samega imena, so se odločili za spremembo imena v znak dobre volje. Generalni direktor znamke Jean-Philippe Imparato je dodal, da bo ta trenutek ostal zapisan v zgodovino znamke, a da tudi novo ime simbolizira vse tisto, kar želijo z novim modelom prenesti med kupce.  

Da proizvajalci imenujejo imena modelov po krajih, ni nič nenavadnega, takšnih praks se oziroma sta se dejavno posluževala na primer Hyundai in Seat, pa se verjetno le malo ljudi sprašuje, zakaj korejski model tucson z imenom ameriškega mesta izdelujejo na Češkem.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar Garancija
    Garancija 08:23 16.april 2024.

    Imajo malo problema s prodajo,ker so preveč navili cene